Forse boetes voor illegale verhuur van koopwoningen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Woningen opkopen en voor veel geld verhuren, mag sinds 1 april 2022 niet meer. De eerste vier jaar tenminste. Met de zogenoemde opkoopbescherming  wordt voorkomen dat beleggers woningen opkopen en huizenhoge huren vragen en zo blijven er woningen op de markt voor starters. Eind 2022 is gecontroleerd of kopers zich hieraan houden. Zes huizeneigenaren kregen een boete plus dwangsom opgelegd.

Zo betaalde een stel voor een kleine tweekamerwoning in Nieuw-West 2.000 per maand, exclusief gas en licht, via een verhuurbureau. Aan het bureau had het stel ook nog eens 3.000 euro borg betaald. De verhuurder was anoniem.

Illegaal

Voor een woning in West betaalde een stel buitenlandse studenten 2.000 euro exclusief gas en licht per maand en ook 2.000 euro borg. Het bemiddelingsbureau vroeg 2.000 euro aan bemiddelingskosten. Dat laatste is illegaal.

Bij twee illegaal verhuurde woningen in Centrum en in Oost was de huurders van de illegaal verhuurde woningen beloofd dat zij de woning na drie jaar zouden mogen kopen. Daarvoor hadden de huurders een garantstelling betaald van respectievelijk 27.000  en  30.000,- die bij de koop van de aankoopsom zou worden afgetrokken.

Ondersteuning

De huurders zijn verwezen naar Stichting !Woon voor hulp en ondersteuning.

De gemeente heeft boetes opgelegd van zo’n 22.000 euro per woning. Daar komt een last onder dwangsom bovenop ter hoogte van 43.000, euro om te zorgen dat de opkoopbescherming alsnog wordt nageleefd.

Vanaf 1 april 2022 geldt in Amsterdam de opkoopbescherming. Koopwoningen met een WOZ-waarde tot en met 512.000 euro in 2022 en 533.000 euro in 2023 mogen na aankoop vier jaar niet worden verhuurd.

Vergunning

Er is een uitzondering op de opkoopbescherming. Zo kan er wel een woning gekocht om te verhuren aan de kinderen. Daarvoor moet een vergunning worden aangevraagd.

Meer informatie over opkoopbescherming, WOZ-waarde  en zo meer via: www.amsterdam.nl/opkoopbescherming.