Hélène de Bruine over nut en noodzaak van stemmen voor de Provinciale Staten

Algemeen
Hélène de Bruine in de Lutkemeerpolder.
Hélène de Bruine in de Lutkemeerpolder. (Foto: Tamar Frankfurther)

NOORD-HOLLAND - Op woensdag 15 maart mogen we weer naar de stembus. Op de Noord-Hollandse lijst voor de Provinciale Statenverkiezingen staat bij de ChristenUnie een bekende uit eigen wijk. Hélène de Bruine uit Nieuw-West schreef het verkiezingsprogramma en staat op plek vier. Aan de Westerpost vertelt ze waarom je deze (voor velen ver-van-mijn-bed)verkiezingen toch echt moet gaan stemmen. “Stel de burger centraal, zal ik bij alles zeggen.”

Waar gaan deze verkiezingen eigenlijk over?
“Over een heleboel concrete zaken, zoals bereikbaarheid, woningbouw, zoals Schiphol en Tata Steel, stikstof en nog veel meer. En zeker over het klimaat. Allemaal onderwerpen waar we ook in Nieuw-West veel mee te maken hebben. Denk aan de uitbreiding van Schiphol waardoor we hier minder (hoog) kunnen bouwen, terwijl er zoveel woningen nodig zijn. Of de Lutkemeer, die we willen behouden voor biologische landbouw.”

Dus de verkiezingen gaan ook over Nieuw-West.
“Zeker. Ik heb het verkiezingsprogramma geschreven voor de hele provincie; Van Texel tot Het Gooi. De provincie gaat over heel veel onderwerpen, dus ook over die dingen die van invloed zijn op dat stadsdeel in het uiterste westen van Amsterdam. Het stadsdeel waar ik al twintig jaar woon, waar mijn kinderen opgroeien. Waar ik actief ben als lid van het 4 en 5 mei comité Haarlemmerweg en als lid van bewonersgroepen.”

Dus als ik op jou stem, regel jij het voor ons hier?
“Nou, ik ben er voor iedereen in de provincie. Maar het is wel handig als je iemand in de provincie hebt die jouw stadsdeel, jouw buurt kent en jou vertegenwoordigt. Ik zal altijd de belangen van Nieuw-West goed in de gaten houden. Dat deed ik de afgelopen jaren ook al in de gemeenteraad. Dan kwamen er plannen, zoals een nieuwe Meervaart, terwijl ik zelf zag dat mensen hier soms niet eens weten of ze de volgende dag wel brood kunnen betalen. Dan stelt de overheid dus de verkeerde prioriteiten. Of zag ik met eigen ogen hoe de Koninginneweg in Zuid chiquer werd opgeknapt dan de straten in bijvoorbeeld Osdorp. Dat is ongelijkheid. Dan kom ik wel op voor ‘ons’. Dat zal in de provincie niet anders zijn.”


Hélène de Bruine. (Foto: aangeleverd)

Best frustrerend dit.
“Ja. Maar mooi om daar in de politiek wat aan te kunnen doen. Of je nu in een dorp in Noord-Holland woont of in een stad, iedereen wil dezelfde basale zaken: onder andere een goed huis, een gezonde omgeving, goede fietspaden, bereikbaar openbaar vervoer. Dat moet op orde zijn, waar je ook woont. En natuurlijk kunnen we niet iedereen tevreden stellen, want er moeten de komende jaren gezien de klimaatdoelstellingen pijnlijke keuzes worden gemaakt. We kunnen zo niet doorgaan, de aarde raakt uitgeput. Maar de basis moet voor iedereen op orde zijn.”

En dat gaan jullie regelen.
“We kunnen niet alles zelf. Het gaat niet alleen over wat de overheid voor jou doet. Ook om wat jij kunt doen voor je omgeving. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid. En een eerste verantwoordelijkheid is dat je gaat stemmen. Laat je horen, praat mee, beïnvloed en help mee. En die verantwoordelijkheid is ook wat je kunt doen op het gebied van klimaat of een prettige buurt. Denk aan meer autodelen en je eigen stoep schoonhouden. Laat niet alles alleen afhangen van de ‘grote’ overheid. De overheid is van de burgers!”

Maar hoe weet je dan wat je moet stemmen?
“Verdiep je in de partijen, vul een stemwijzer in en snap dat al is je stem klein, het alles bij elkaar wel degelijk invloed heeft. Ook niet stemmen heeft dat. Dan geef je aan dat het je geen bal interesseert. Of dat je het prima vindt dat anderen het regelen. Dan geef je op waar je invloed op zou kunnen uitoefenen.”

Snap je dat mensen toch niet veel met deze verkiezingen hebben?
“Ja, en ook daar hoop ik verbetering in te kunnen brengen. Ik kijk bij elk onderwerp of bewoners en ondernemers betrokken zijn. Die kloof die er soms is, zoals de bewoners die zich overrompeld voelen door een dure, nieuwe Meervaart, is niet goed. Stel de burger centraal, zal ik bij alles zeggen.”

Nog iets dat je kwijt wil?
“Ja. Deze verkiezingen stem je twee keer. Voor de Provinciale Staten waar we net over spraken en voor de Waterschappen. Ook daar is iemand uit Nieuw-West vertegenwoordigd, Annacarina Klein.”

Top, ga ik haar interviewen voor de volgende keer.
“Ja, doen. En stemmen, hoor. En alsjeblieft op een beetje stabiele partij. Een partij die uit elkaar valt of waar mensen afhaken, dat is zo zonde van je stem. Kijk gewoon even online wat de speerpunten van alle partijen zijn en maak je keus. Al sluit geen een partij precies bij je wensen aan, en zullen ze ook niet al hun punten in een coalitie kunnen realiseren, je vindt altijd wel iemand waarbij je een klik voelt. En als dat is omdat die ene politicus ook in Nieuw-West woont, dan is dat een prima reden.”