Annacarina Klein over nut en noodzaak van stemmen op woensdag 15 maart

Algemeen
Annacarina Klein bij een van haar favoriete plekken in Nieuw-West.
Annacarina Klein bij een van haar favoriete plekken in Nieuw-West. (Foto: NAAM)

NIEUW-WEST - Woensdag 15 maart  kun je niet alleen stemmen voor de Provinciale Staten maar ook voor de waterschappen. Op lijst 8 van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht staat Annacarina Klein uit Nieuw Sloten. Aan de Westerpost vertelt ze waarom je deze (voor velen ver-van-mijn-bed)verkiezingen toch echt moet gaan stemmen.

Shirley Brandeis

 Wat heb je met Nieuw-West?

“Ik herinner me een onbezorgde jeugd met sleetje rijden van de dijk en fikkie stoken met de buurjongens. We verhuisden op mijn negende naar Zuid, een totaal andere wereld waar ze op school nog met kroontjespen met inkt schreven en er minder kinderen op straat speelden. Wel kreeg ik er een eigen kamer. Maar ik kwam terug! Jaren later. Nieuw Sloten werd gebouwd en ik kon er een woning met praktijk voor mijn werk als oefentherapeut huren. Dit stadsdeel heeft alles waarvan ik hou en wat ik nodig heb. Ik woon dichtbij de natuur én in de stad.”

Naast je werk ging je de politiek in.

“Ik raakte met de jaren politiek geïnteresseerd en ben op een gegeven moment lid geworden van de ChristenUnie, een partij die qua waarden het dichtst bij me staat. Ik werd steeds warmer van het idee om meer te kunnen betekenen voor de samenleving. Meer te doen dan alleen stemmen, wat ook al een groot goed is. Maar dus ook meepraten, en niet alleen maar ergens iets van vinden. Op deze plek kan ik echt iets betekenen voor andere mensen vanuit mijn christelijke levensvisie.”

En welke plek is dat?

“Het begon met de stadsdeelverkiezingen Nieuw West in 2010, waar ik niet in de raad kwam overigens. En zo ben ik elke verkiezing, en met de jaren al lerende, een stukje opgeschoven. Bij het kandidaatschap voor de ChristenUnie in de provincie Noord-Holland, vroeg de voorzitter van het provinciaal bestuur NH of ik ook kandidaat wilde worden voor waterschappen. Waterschappen, dacht ik?”

Zoals wel meer mensen denken.

“Inderdaad! Ik wist wel wat het was, maar ik had nog niet een idee wat ik daar kon betekenen. Ja, biologie was mijn beste vak op school. Als kind gingen we geregeld naar mijn oma en opa, sluiswachter van beroep, in Drenthe, waar mijn zusje en ik vaak bij de boer verderop te vinden waren. Ik hou van de natuur. Ik ken de planten bij naam, hou van tuinieren, zwem graag in buitenwater. Maar ik vind het ook bijvoorbeeld belangrijk dat het grachtenwater schoon is als ik meedoe aan de City Swim. Genoeg om me met waterschappen te gaan bemoeien. In 2019 werd ik een zogenoemde duo met onze nummer 1, Elmer Benjamin, die ik wegens omstandigheden sinds vorig jaar in het Algemeen Bestuur van het Waterschap Amstel , Gooi en Vecht vervang. Dus inmiddels weet ik heel goed wat ik kan betekenen bij de waterschappen.”

En kun je ons uitleggen wat waterschappen doen.

“Zeker. Allereerst, mensen verwarren het vaak met Waternet. Dan leg ik uit dat wij niet over drinkwater gaan. En zeg ik: het feit dat wij hier nu zitten, is dankzij de waterschappen. We wonen meters onder zeeniveau en dankzij de waterschappen hebben we droge voeten, omdat die het waterpeil regelt. Weg met dat water, was lange tijd het idee. We hebben land nodig. Maar door de klimaatveranderingen denken we daar tegenwoordig anders over. We hebben water nodig om de bodem goed te houden, om droogte tegen te gaan. En nog iets waar we over gaan: rioolwater. Alle poep en plas in dit deel van de stad komt bij de rioolwaterzuivering in Westpoort terecht, waar het verwerkt wordt tot groen gas om huizen mee te verwarmen. Of er wordt kunstmest van gemaakt, zodat we geen fosfor meer uit de mijnen in Marokko nodig hebben. Enorm duurzaam dus. Goed voor de wereld, voor ons mensen.”

Maar hoe weet ik op wie ik moet stemmen?

“We hebben allemaal de taak om te zorgen voor wat ik net vertelde. Dat ligt vast in de waterschapswet. In de details zie je wel verschillen tussen de partijen. Zo ben ik voor een sociale en ruimhartige kwijtschelding van waterschapsbelasting, de zogenoemde watersysteemheffing en zuiveringsheffing, voor mensen die het niet breed hebben. Denk aan gezinnen die rond of onder de armoedegrens leven, aan zzp’ers die moeten buffelen om rond te komen. En een stem op ons is ook een stem voor samenwerking. Je moet als kleine partij samenwerken met andere partijen in de waterschappen.”

En een stem op jou is een stem voor het belang van Nieuw-West?

“Ik ben er voor het hele gebied, Amstel, Gooi en Vecht. Dat ligt in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en bevat twintig gemeentes, boerderijen, natuurterreinen en bedrijven. Door met de mensen te praten weet ik wat er nodig is. Zo hebben we een motie van de Groenen en de Piratenpartij ondertekend om de gemeente Amsterdam de zienswijze voor de diepe Lutkemeerpolder te geven: bouwen in de Lutkemeerpolder is onverstandig.”

Nog iets dat je mee wil geven aan de lezers?

“Ga stemmen, dat is je verworven recht. En denk met ons mee. Je kunt bij onze vergaderingen inspreken, je kunt (online) meeluisteren. Om zo de klimaatdoelen te behalen, zodat de aarde niet teveel opwarmt. Om schoon water en goede dijken te houden. Daarvoor hebben we ook de bewoners en bedrijven nodig. Heb je zorgen of een goed idee? Kom maar op!”