Na de aardbeving: ‘Wij Zijn in Rouw’ van start met stille tocht

Algemeen
Samen praten, een kaarsje branden en eten.
Samen praten, een kaarsje branden en eten. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Een maand na de ramp bood vereniging Wij Zijn Plein ’40-’45 in het restaurant bij de Honingraat in Slotermeer bewoners en andere betrokkenen een luisterend oor aan elkaar. Hoe gaat het met iedereen? Wat hebben bewoners hier nodig? Het antwoord op deze laatste vraag kreeg afgelopen tijd meer en meer vorm. Maandag 20 maart is er om 17.00 uur een stille tocht met daarna de start van tien dagen Wij Zijn in Rouw in het Glazen Huis op Plein ’40-‘45.

Shirley Brandeis 

“We hebben veel bewoners met familie en bekenden in het rampgebied. Maar ook wie niet zo betrokken is, gaat deze ramp niet in de koude kleren zitten.” Zo opende Fatima-Zohra van vereniging Wij Zijn Plein ’40-’45 het avondmaal, samengesteld door Serifoglu en buurtchefs, met een bijdrage van winkeliersvereniging CBRE IM, eigenaar van winkelcentrum Plein ‘40-‘45. Samenzijn is belangrijk, vonden de aanwezigen, onder wie een dominee, gebiedsmakelaars, betrokken bewoners, voorzitters van lokale organisaties en anderen die zich met ondersteuning, waaronder donaties, inzetten voor verwerking en opbouw. Maar hoe verder nu het stof letterlijk is neergedaald? Waar komt het geld goed terecht? Waar kunnen we hier in de buurt ons verdriet uiten?

Misselijk van verdriet

Rondom linzensoep, cigköfte, aardappelsalade, ezme en lavasbrood werd gepraat over ervaringen, gevoelens en plannen voor de toekomst. Özlem Bayar van stichting Raad is Daad vertelde over de geëvacueerden die ze daags na de aardbeving in de Turkse stad Kayseri sprak. Over de hel die ze hadden meegemaakt, over hun verdriet én de dankbaarheid dat mensen helemaal uit Nederland kwamen om geld te geven.


Het Glazen Huis als centrale plek om samen te zijn. (Foto: Brandeisfotografie)

Een inzamelingsactie door Özlem en collega’s, allemaal sociaal raadsleden in de buurt, had 16.000 euro opgeleverd, waarvan elke euro direct bij de getroffenen is terechtgekomen. Özlem : “Ik was misselijk van verdriet door alle verhalen. Maar ook blij dat het geld echt kwam waar het nodig was en dat we een beetje troost konden bieden.” Een luisterend oor, geld, samenzijn. Dát is nodig, vatte Özlem samen. “En ook om stil te staan bij hoe dankbaar we hier mogen zijn voor wat we hebben.”

Een plek om te rouwen

Theoloog Rikko Voorberg, bekend als de pop-up dominee, vertelde over rouw. Afgelopen twee jaar organiseerde hij op het Mercatorplein de Kas voor Rouwen en Vieren. Het idee kwam van een bewoner die hem vertelde over het gemis van een plek om te rouwen. Maak ruimte voor rouw, was de boodschap, wat zich uitte in een plek op het plein in West om een kaarsje te branden, iets te schrijven in een gastenboek of op een lintje, om daarna in een boom te hangen. Met als belangrijkste boodschap: “Praat niet over troost. Met troost ga je weg van de rouw en daar is geen vaste route voor. Laat het er zijn. Wees er voor de ander.” Ook na de ramp in Syrië en Turkije is zo’n plek misschien wel nodig, dacht Rikko en benaderde vereniging Wij Zijn Plein ’40-’45, dat al in actie was gekomen, in een buurt dat al een Glazen Huis op het plein heeft.

Praktische informatie

Iedereen is welkom om maandag 20 maart in een stille tocht mee te lopen richting het Glazen Huis. Het startpunt is bij stichting Kümbet aan de Nicolaas Ruychaverstraat 4 in Geuzenveld. Om 17 uur start de tocht, terwijl beiaardier Mathieu Polak Nederlandse, Turkse en Syrische (volks)liederen speelt op het plein. Om half zes zullen bij het carillon op Plein ’40-’45 enkele sprekers te horen zijn, waarna om 18 uur ‘Wij Zijn in Rouw’ in het Glazen Huis wordt gestart met het leggen van witte rozen. Met een hapje en drankje kan men tot 19 uur samenzijn. Het Glazen Huis is de komende tien dagen open voor bewoners om even stil te staan op de manier die men zelf wil.


Praktik bilgiler

20 Mart Pazartesi günü Cam Ev’e dogru yapilacak sessiz yürüyüse herkes davetlidir. Baslangiç noktasi, Geuzenveld’deki Nicolaas Ruychaverstraat 4 adresindeki Kümbet vakfin onunde toplanacagiz. Saat 17.00’de basliyor, carillonneur Mathieu Polak ise Felemenkçe, Türkçe istiklal Marsi ve Suriye (halk). Bes buçukta, Plein ‘40-’45’teki carillon’da birkaç konusmaci konusma yapacak , ardindan saat 18.00’de Cam Ev’de beyaz güllerin verilecek. Saat 19:00’ da bir seyler atistirmak ve içmek ile toplanabilirsiniz. Cam Ev, sakinlerinin istedikleri gibi düsünmeleri için önümüzdeki on gün boyunca açik olacak.


Afbeelding