Klokken carillon Westertoren voor een jaar stil

Algemeen
Het carillon van de Westertoren gaat voor een jaar in onderhoud.
Het carillon van de Westertoren gaat voor een jaar in onderhoud. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - De Westertoren staat in de steigers voor onderhoud. Maandag 27 maart worden de klokken van het carillon los gemaakt voor onderhoud. Vanaf dat moment is de toren ongeveer een jaar stil. Maar voor het zover is, stort stadsbeiaardier Boudewijn Zwart nog één keer zijn muziek uit over de stad. Dinsdag 21 maart om 12.00 uur speelt hij een bijzonder programma op het carillon van de Westertoren.

Boudewijn trekt voor deze gelegenheid alles uit de kast. Niet alleen bespeelt hij het carillon, hij voegt daar ook pianomuziek aan toe. Als klap op de vuurpijl komt om 12.45 uur ter hoogte van het Anne Frankhuis watermuzikant Reinier Sijpkens langsvaren in zijn bootje ‘De Notedop’. Hij speelt al varend een duet met Boudewijn.

Het concert

Vanaf 12.00 uur speelt beiaardier Boudewijn een gevarieerd programma: van klassieke werken van Bach en Mozart tot en met populaire meezingers uit de Jordaan. Het duet met Reinier Sijpkens start om 12.45 uur. De 2 muzikanten spelen samen hun bekende jamsessie ‘van grote hoogte en brede diepgang’. Het concert is voor iedereen in de buurt van de toren te beluisteren. Boudewijn Zwart en zijn collega-beiaardier Gideon Bodden blijven spelen op de andere carillons van Amsterdam.

Werkzaamheden Westertoren

Het onderhoud aan de toren bestaat uit het herstellen van de houten constructie, het metselwerk, het loodwerk en delen van de natuurstenen. Het hout van de toren, de uurwerken en de kroon worden opnieuw geschilderd. Het frame waaraan de klokken van het carillon hangen wordt vervagen, omdat het oude frame verroest is. Ook wordt de ophanging van de klokken gecontroleerd.

Parel van de Jordaan

De Westertoren is misschien wel de bekendste kerktoren van Amsterdam. Op veel plekken zie je de karakteristieke blauwe keizerskroon boven de stad uitsteken. De ‘Parel van de Jordaan’ hoort bij de stad. De Westerkerk blijft tijdens het onderhoud in gebruik.