Filmmaker Bart Melief maakt documentaire Lutkemeerpolder

Algemeen
De strijd om de laatste akkers van Amsterdam is vastgelegd.
De strijd om de laatste akkers van Amsterdam is vastgelegd. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - De gemeente Amsterdam wil een bedrijventerrein bouwen op de laatste akkers van de stad. Filmmaker Bart Melief volgde drie jaar lang de ontwikkeling van het businesspark in de Lutkemeerpolder en de felle protesten daartegen. De première van zijn film ‘MEER - de strijd om de laatste akkers van Amsterdam’ vindt plaats op zondag 2 april om 13.00 uur in de Filmhallen in Amsterdam. 


De documentaire.

In de Lutkemeerpolder in Amsterdam-West liggen de laatste landbouwgronden van de stad Amsterdam. Eeuwenlang maakten boeren en hun akkers deel uit van de stad, maar nu is er nog maar één stukje over. En precies daar heeft de gemeente enorme distributiecentra gepland. Over deze plannen wordt al decennia lang gesteggeld.

Bedrijventerrein

In de film verdedigt GroenLinks wethouder Marieke van Doorninck de plannen; zij is vastberaden het bedrijventerrein te laten bouwen. Boerin Trijntje Hoogendam probeert uit alle macht te voorkomen dat haar biologische zorgboerderij plaats moet maken voor enorme distributiecentra. Ondertussen komen betrokken Amsterdammers met steeds hardere acties. Hoe is het zover gekomen? Waarom wordt het businesspark eigenlijk gebouwd? En zijn er alternatieven?

Lange geschiedenis

Filmmaker Bart Melief volgde met zijn camera drie jaar lang de ontwikkelingen in de Lutkemeerpolder. In deze periode kwam hij erachter hoe complex het dossier rond de Lutkemeer eigenlijk is. Een lange geschiedenis waarin de gemeente Amsterdam niet altijd even eerlijk is geweest naar haar bewoners toe, en dat nu op haar manier probeert goed te maken. Met zijn film wil Melief een historische gebeurtenis vastleggen en een monument oprichten voor een kleine polder in een grote stad.

Een kaartje is te krijgen via: filmhallen.nl.


In de Lutkemeerpolder in Amsterdam-West liggen de laatste landbouwgronden van de stad Amsterdam.