Glazen Huis geopend voor rouw, rust en bezinning

Algemeen
Na een tocht, een moment van stilte en toespraken, werd het Glazen Huis geopend. Geheel links de consul.
Na een tocht, een moment van stilte en toespraken, werd het Glazen Huis geopend. Geheel links de consul. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - “Het is onze plicht om, al is het maar even, aan de pijn van anderen te denken. En om dankbaar te zijn hoe goed we het hier hebben.” Met die woorden zette de Syrische zanger Wasim Arslan zijn intieme optreden in het Glazen Huis op Plein ’40-’45 kracht bij. Buurtbewoners stonden maandagavond stil bij de gevolgen van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Tot en met donderdag 30 maart is het Glazen Huis elke dag, onder de naam Wij Zijn in Rouw, geopend voor wie even aan de ander daar en hier wil denken.

Shirley Brandeis

Volksliederen klonken maandag kwart over vijf op het plein. Beiaardier Mathieu Polak was speciaal naar Nieuw-West gekomen om de stoet van bewoners na hun stille tocht van Geuzenveld naar het carillon welkom te heten met gepaste liederen uit Syrië, Turkije en Nederland. Het was ook twee minuten stil. Om te denken aan de slachtoffers, aan de mensen die achterbleven, aan bewoners hier met familie en vrienden daar.

Geschud werd de hemel en duizenden sterren vielen neer op de grond, op mijn hart

Geschud werd de hemel

Er waren ook woorden, van het dagelijks bestuur van het stadsdeel en van de Turkse consul in Amsterdam, Mahmut Burak Ersoy. Zij spraken over de pijn die velen voelen en over het Glazen Huis als plek nu om te rouwen, om te verwerken, om met elkaar te praten en iets van je af te schrijven. De consul sprak waardering uit voor de snelle hulp direct na de aardbeving vanuit Nederland. “Daardoor zijn nog veel mensen gered.” Hij sprak over de gulle donaties. “Het is fijn te weten dat we niet alleen zijn.” Schrijver Tuncay Çinibulak droeg voor uit eigen werk (“Geschud werd de hemel en duizenden sterren vielen neer op de grond, op mijn hart”) waarna het Glazen Huis officieel voor een tiendaagse periode werd opengesteld.


Buurtbewoners stonden maandagavond stil bij de gevolgen van de aardbevingen in Turkije en Syrië.(Foto: Brandeisfotografie)

Een lint of een kaarsje

Het huis voor het stadsdeelkantoor op Plein ‘40-‘45 is sfeervol ingericht en is er tien dagen lang voor iedereen die even een moment van stilte wil hebben. Het kan allemaal: zitten, denken, eventueel praten (er is altijd iemand aanwezig), een lint beschrijven (en dit in een boom hangen) of een kaarsje branden. Het is fijn te weten dat we niet alleen zijn

Maandag schreven de eerste bezoekers hun boodschap voor zij die het nodig hebben op. Vele witte rozen werden voor de herdenkingsgelegenheid, voorzien van woorden, in vazen geplaatst. “Dit is een plek van rouw,” legde Rikko Voorberg, die eerder op het Mercatorplein een glazen huis voor buurtbewoners openstelde, uit. “Voor mensen die iemand zijn verloren. Voor mensen die niemand bij de aardbevingen zijn verloren, maar die niet kunnen bevatten hoeveel leed er afgelopen weken in Syrië en Turkije was. Voor mensen die behoefte hebben hier gewoon even te zijn.”

Gastheren en gastvrouwen gezocht

Nog tot en met donderdag 30 maart is iedereen welkom in het Glazen Huis tussen elf uur ‘s ochtends en zeven uur ‘s avonds. Voor verschillende dagdelen zijn nog mensen nodig die in het Glazen Huis als gastheer of gastvrouw aanwezig willen zijn. Aanmelden en meer informatie via Fatima-Zohra Aidani (voorzitter Wij zijn Plein ‘40-’45): info@wijzijnplein4045.nl. Met dank aan Netwerk informele zorg Nieuw-West, Interreligieus netwerk Nieuw-West, Laat het van Twee Kanten Komen, Wij zijn Plein ’40-’45 en met medewerking van stadsdeel Nieuw-West, buurtondernemers, buurtbewoners, wijkpartners, winkeliersvereniging en eigenaar winkelcentrum Plein ’40-’45.