Tegelwippen met Tegelservice van start in Nieuw-West

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Het NK Tegelwippen en de Tegelservice zijn weer begonnen. Vanaf 3 april haalt de Tegelservice gratis de tegels op die uit de tuin zijn gehaald. Veel steen in de stad zorgt voor diepe plassen na iedere bui en maakt de stad warmer op zomerdagen. Groen verkoelt en neemt water op. Daarom wil de gemeente de stad groener maken. Dus wip die tegels eruit en plant er wat groens voor in de plaats, luidt het devies.

Amsterdam en Amsterdam Rainproof organiseren samen de Tegelservice. Zo wordt het Amsterdammers extra gemakkelijk gemaakt om te helpen de stad aan de klimaatverandering aan te passen. De gemeente heeft de ambitie om de Gouden Tegel winnen, de felbegeerde trofee die jaarlijks uitgereikt wordt tijdens het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.

Op de hoek van de straat

Stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi en teamleden van de Tegelservice hebben de start van het NK Tegelwippen ingeluid. De Tegelservice wordt in elk stadsdeel aangeboden in de maanden april, mei, juni, september en oktober. Wie de tegels wil laten ophalen moet zich daarvoor aanmelden. De tegels kunnen op de hoek van de straat en de gezet, waarna de de gemeente ze gratis ophaalt.

Tot en met 31 oktober strijden veel gemeenten in Nederland mee om de ‘Gouden Tegel’. De gemeente die de meeste tegels verruilt voor groen, wint. In 2022 zijn er ruim 250.000 tegels gewipt in Amsterdam. Daarmee is er bijna 3,5 voetbalveld aan groen bijgekomen in de stad. Deze score wil de gemeente dit jaar verbeteren. De tegels die met de Tegelservice worden opgehaald, tellen mee voor de Amsterdamse score tijdens het NK Tegelwippen.

Buurtacties

Naast de Tegelservice worden ook buurtacties ondersteund  door bewoners te helpen om hun tuin en straat groener te maken. Onlangs was de eerste in Nieuw-West.

Meer informatie over beide acties via: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/tegelwippen/.