Alliantie Samen Nieuw-West werkt aan de toekomst

Algemeen
De samenwerkende partijen tijdens de ondertekening van het convenant.
De samenwerkende partijen tijdens de ondertekening van het convenant. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Meer dan vijftig partijen van overheden, van maatschappelijke tot en met bewoners organisaties en bedrijven hebben het convenant ‘Wij zijn Samen Nieuw-West’ ondertekend. Het gaat om een groeiende alliantie die de komende twintig jaar samenwerkt aan het verbeteren van het toekomstperspectief van bewoners in Nieuw-West. Iedereen die wil meedoen, kan dit convenant vanaf eind maart ondertekenen.

Vanaf 2022 investeert de rijksoverheid met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid extra in twtintig gebieden in Nederland, zo ook in Stadsdeel Nieuw-West. Nieuw-West kent hardnekkige problemen zoals armoede, criminaliteit en werkloosheid. Om dit structureel op te lossen moeten overheden, organisaties, bewoners en bedrijven samenwerken. Dit doen zij in het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.

Kansen voor de jeugd

De alliantie werkt aan de verbetering van kansen voor de jeugd, veiligheid, bestaanszekerheid, de woon- en leefomgeving, en inclusie voor de bewoners in Nieuw-West. Voor de huidige en toekomstige generaties. Dit doen zij langdurig, als gelijkwaardige partners op een fundamenteel andere manier dan ze gewend zijn: vanuit de leefwereld van bewoners. Ze committeren zich aan ongelijk investeren en denken buiten de kaders van huidige systemen en gewoonten. Hoe meer mensen en organisaties meedoen, hoe meer zij samen kunnen bereiken.

Wat is er nodig

Honderden betrokkenen bij Nieuw-West hebben meegepraat en -gedacht over het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. Deze gesprekken waren de basis voor het convenant. In het convenant staan de gezamenlijke waarden: hoe het zou moeten zijn, wordt de werkelijke situatie geschetst: hoe het nu is, en de daaruit volgende opgaven voor Nieuw-West: wat is er nodig?

De alliantiepartners gaan komende maanden in zogenoemde opgaveteams met elkaar aan het werk. Zij stellen op basis van dit convenant het eerste uitvoeringsprogramma op. De doorbraken waaraan in 2022 al is gewerkt, krijgen hierin een vervolg.