Amsterdamse jongvolwassenen hebben meer last van coronaperiode

Algemeen
Corona heeft meer negatieve gevolgen voor Amsterdamse jongvolwassenen dan landelijke gezien.
Corona heeft meer negatieve gevolgen voor Amsterdamse jongvolwassenen dan landelijke gezien. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Amsterdammers van 16 tot en met 25 jaar hebben de invloed van de coronaperiode als heel negatief ervaren. Dat geldt voor maar liefst 48 procent. Landelijk is dat 43 procent. 73 procent van de Amsterdamse jongvolwassenen zegt hulp of steun nodig te hebben gehad, het landelijke cijfer is 64 procent. 13 procent ervaart negatieve gevolgen doordat zorg is uitgesteld. Dit zijn een paar van de uitkomsten van de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022, een onderzoek van GGD Amsterdam.

Gemeenten zijn vanuit de wet verplicht om de gezondheidssituatie van hun inwoners in kaart te brengen, ook na rampen en crisissen. De coronacrisis is daar één van. De resultaten van het onderzoek vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling en uitvoering van lokaal jeugd- en gezondheidsbeleid.

Gevolgen

De invloed van corona op jongvolwassenen verschilt per persoon, er zijn positieve en negatieve gevolgen. Als positief werd minder geld uitgeven (39 procent), meer rust (36 procent), minder reistijd door thuisonderwijs en thuiswerken (33 procent), meer tijd voor familie en vrienden (26 procent) genoemd.

Als negatief noemde de groep het niet naar evenementen (53 procent) familie, vrienden of kwetsbare mensen minder of niet kunnen bezoeken (53 procent), minder goed in je vel zitten (42 procent), minder nieuwe mensen leren kennen (37 procent, )niet naar (sport)clubs of andere verenigingen kunnen (37 procent) gaan.

Vaak gestrest

In het onderzoek zeggen zes van de tien Amsterdamse jongvolwassenen psychische klachten te hebben en vaak gestrest te zijn. Dat zijn er meer dan gemiddeld in heel Nederland. 27 procent van de Amsterdamse jongvolwassenen is ernstig eenzaam, wat overeenkomt met het landelijke gemiddelde. Al voor de coronaperiode namen ernstige psychische klachten en eenzaamheid bij jongvolwassenen al toe. Dat blijkt uit eerdere Amsterdamse trendonderzoeken in de periode 2008 tot 2020.

De GGD heeft al in 2019 samen met Amsterdammers, lokale organisaties en professionals ‘Amsterdam metaal gezond-Thrive’ opgezet. Het doel van het programma is om de weerbaarheid en mentale gezondheid van Amsterdammers te verbeteren. Zorgen dat jongeren en jongvolwassenen over hun mentale klachten praten en ze voorkómen, krijgt veel aandacht.

Impact op gezondheid

De Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022 is een eerste landelijke meting om de impact van corona op gezondheid, leefstijl en het welzijn van jongvolwassenen in kaart te brengen. Jongvolwassenen van 16 tot 25 jaar zijn benaderd via social media en intermediairs. In totaal hebben bijna 70.000 jongvolwassenen uit Nederland, waarvan 1.955 uit Amsterdam, een online vragenlijst ingevuld. Naast het vragenlijstonderzoek heeft Stichting Alexander aanvullend kwalitatief onderzoek gedaan. Het rapport met alle resultaten van het kwalitatief onderzoek volgt later in 2023.