Keti Koti-scholenontbijt nog groter dit jaar

Cultuur
Leerlingen krijgen een portie geschiedenis voorgeschoteld tijdens het Keti Koti-ontbijt op 1 juli.
Leerlingen krijgen een portie geschiedenis voorgeschoteld tijdens het Keti Koti-ontbijt op 1 juli. (Foto: Paco Núñez)

AMSTERDAM - Na het succes van vorig jaar is het op 1 juli weer tijd voor het Keti Koti-scholenontbijt voor Amsterdamse leerlingen uit groep 7 en 8. Tijdens het Keti Koti-scholenontbijt ontmoeten leerlingen van basisscholen uit allerlei verschillende stadsdelen elkaar en staan ze samen stil bij de betekenis van Keti Koti. Dit jaar is het Keti Koti-scholenontbijt nog groter en het vindt op vrijdag 1 juli plaat met Amsterdamse leerlingen.

Keti Koti betekent, vertaalt uit het Surinaams, ‘Ketenen Gebroken’. Deze naam verwijst naar de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Aansluitend vindt er op veel plekken de Keti Koti Viering plaats, waar vrijheid, gelijkheid en verbondenheid worden gevierd.

Verleden en toekomst

Voor velen is 1 juli een dag om stil te staan bij het verleden en om naar de toekomst te kijken. De Trans-Atlantische slavenhandel en de afschaffing ervan zijn deel van de Nederlandse geschiedenis. Tegelijkertijd is te horen en te zien hoe dit verleden doorwerkt in het dagelijks samenleven. Denk aan racisme en discriminatie, de anti Zwarte Piet acties en debatten, maar ook aan de Black Lives Matter-beweging. Hoe dit verleden in het heden wordt beleefd, hangt in hoge mate af van wie we zijn: welke kleur we hebben en welke naam, of we nazaten van tot slaaf-gemaakt en zijn, wie we kennen, waar we naar school zijn geweest en wat we verder in het leven hebben meegemaakt.

Beleving 

Bij deze meerstemmigheid wil Imagine IC tijdens het Keti Koti-scholenontbijt stilstaan met kinderen en Amsterdamse basisschoolleerlingen deelgenoot maken van de beleving van anderen, vanuit de wens dat zij zich meer bij elkaar betrokken gaan voelen. Hedendaags samenleven vraagt om ontmoeting voorbij je eigen bubbels. Bewustwording van de eigen positie, begrip voor elkaars emoties en standpunten en ook nieuwe netwerken in de stad kunnen hieruit ontstaan. Dat gebeurt door middel van kinderen uit verschillende stadsdelen, en dus ook verschillende belevingswerelden samen te brengen tijdens het ontbijt.

Tekst loopt onder de foto door.


Vrijheid, gelijkheid en verbondenheid zijn de hoofdthema’s. (Foto: Paco Nunez)

Centraal staat de lesmethode ‘emotienetwerken’ ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie en het ontbijtbord dat gemaakt is door Studiomeiboom ter gelegenheid van het Keti Koti-ontbijt op 1 juli 2013 voorafgaand aan de herdenking van 150 jaar Afschaffing Slavernij in Suriname en de Antillen. Tijdens het ontbijt zullen studenten van het Business Events & Hospitality van het ROC van Amsterdam en de Reinwardt Academie helpen.

Initiatief

Uit gesprekken met leerkrachten en vragen vanuit het onderwijs, bleek dat er behoefte is aan een initiatief om het samen te hebben over de slavernij. De pilot voor dit evenement werd vorig jaar ook met veel enthousiasme ontvangen door scholen. Met dit initiatief worden leerkrachten en hun leerlingen vanuit de doelstelling, erfgoeddemocratie, tegemoet gekomen. Niet met een programma waarin facts and figures over de slavernij centraal staan, maar waarbij ontmoeting en gesprek het uitgangspunt vormen om mét en van elkaar te leren.

Gesprek

Imagine IC is een plek voor gesprek over erfgoed in Amsterdam Zuidoost. Het is een open vloer voor onderhandeling over de samenstelling van het collectieve geheugen van Amsterdam. Erfgoed vertelt wie we samen zijn en wie we willen worden en daarom heeft iedereen daarin een stem.