Amsterdamse Kunst Corso dwars door heel Amsterdam

Cultuur
Amsterdamse Kunst Corso.
Amsterdamse Kunst Corso. (Foto: Ernst van Deursen)

AMSTERDAM - Op zaterdag 10 juni 2023 brengt de Culturele Stelling van Amsterdam voor de tweede keer een feestelijke aubade aan de stad met het Amsterdamse Kunst Corso, dwars door heel Amsterdam. Dit jaar rijdt het Corso vanaf ateliercomplex Nieuw en Meer via het Mercatorplein naar het centrum van de stad.

Met het Kunst Corso vieren we de kunst- en cultuursector van Amsterdam en vragen we aandacht voor een leefbare en betaalbare stad voor iedereen. 

Het Corso is een allegorische en verhalende optocht met performers, beeldend kunstenaars, theatermakers, dans en muziek. Een lange slinger van aanhangwagens met daarop installaties, muziek en performances, voortgetrokken door oude tractoren. 

Dit jaar nodigen we een grote verscheidenheid aan disciplines uit op de wagens. Naast grote sculpturen en beeldende kunst-performances is er ook aandacht voor dans en theater. Ook roepen wij de bijdragen van individuen op, die lopend of op riksja’s en bakfietsen aansluiten bij de stoet van wagens, van megalomaan tot speels en ludiek. 

Met het Corso stimuleren we solidariteit, verbinding en actiebereidheid in de vorm van een feestelijke manifestatie. Want wat voor stad wil Amsterdam zijn? Hoe leuk is Amsterdam nog als alle ruimte om te spelen en te maken, onbetaalbaar is geworden?

De Culturele Stelling van Amsterdam

Het Kunst Corso brengt een feestelijk tegengeluid vol toekomstmuziek. De doelstelling van alle activiteiten de Culturele Stelling van Amsterdam (CSA) is het zichtbaar maken van de kunsten en daarmee de kunst en haar culturele vrijhavens en panden in en rond Amsterdam op de kaart te houden. Hier wil de Culturele Stelling een overkoepelende, actiegerichte en verbindende organisatie voor zijn. 

Het Kunst Corso is, zoals alle corso’s en optochten sinds de middeleeuwen, een grootse culturele manifestatie en viering van waaraan een dorp rijk is, in dit geval de kunst- en cultuursector van Amsterdam. 

Deelnemers

Iedereen kan natuurlijk mee doen. We zetten er ons dan ook voor in om de deelnemende kunstenaars zo veel mogelijk een afspiegeling van de stad te laten zijn. Bijdragen voor op de Corsowagens zijn onder andere van: Leadbeaters, Una Jongenelis, Oscar Peters en Leon de Bruijne, Alex Winters, Pia Vapeur en Moos Trienen, Tinkebell, Suat Ögüt, Bookstore Project, Nora Tinholt, Arthur van Beek, Teun Castelein, Jippe Liefbroer, Monsterverbond NDSM en Splitter Splatter. 

Zwaan-Kleef-Aan Deelnemers: Thieu Smeets, Wall-Russ, Kiki Weerts, Victor Engbers en Ina Smits, Eva Schippers, Daniël Rakish, Caro Bensca, Marc Koolen en vele anderen. 

De Culturele Stelling van Amsterdam, bestaande uit kunstenaars, curatoren, projectmanagers en sociaal ondernemers, zet zich in voor samenwerking en verbinding tussen de panden van de CSA en daarbuiten. 

Meer informatie via info@culturelestelling.amsterdam en op de website https://culturelestelling.amsterdam.