Museum ’t Kromhout pakt groot uit tijdens tweede editie Zeehavendagen Amsterdam

Cultuur
De Jaro, de voormalige veerboot Volendam/Marken, de Brittannia.
De Jaro, de voormalige veerboot Volendam/Marken, de Brittannia. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Na een succesvolle eerste editie van de Zeehavendagen Amsterdam pakt Museum ’t Kromhout dit jaar groots uit tijdens dit grootse maritieme evenement. Met authentieke vaartuigen verzorgt het museum in het weekend van 24 en 25 juni een verbinding tussen het Scheepvaartmuseum, Museumhaven Amsterdam en Museum ’t Kromhout. 

Meevaren kan onder andere met de Jaro, de voormalige veerboot Volendam/Marken, de Brittannia, 111 jaar geleden gebouwd op werf ‘t Kromhout, en de Jan van der Heyde II, de oude blusboot van de brandweer. Tickets zijn vooraf te reserveren via de site van Zeehavendagen Amsterdam of bij de ingang van het museum.

Scheepvaarthistorie

Stadsherstel Amsterdam heeft speciaal voor de Zeehavendagen Amsterdam een stadswandeling met het thema de scheepvaarthistorie van Amsterdam ontwikkeld. Deze wandeling gaat langs historische panden en gebouwen in het centrum. Ook het Museum ’t Kromhout maakt deel uit van deze interessante wandelingen. Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen in het unieke museum in het fraaie monumentale pand aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam.

Historische motor

Ook in en rond het museum is veel te doen tijdens de Zeehavendagen Amsterdam. Alle historische motoren in de machinehal van het museum draaien. Vrijwilligers geven uitleg over de werking van deze indrukwekkende motoren en verzorgen diverse workshops demonstraties. Voor de jongste bezoekers zijn de Kids Explorer Tours beschikbaar, doorlopende interactieve, leerzame, maar vooral ook leuke en verrassende ontdekkingstochten met de Kromhout Tablets.

Kleine scheepswerven

Museum ’t Kromhout is te vinden in een gebied waar ooit vele kleine scheepswerven gevestigd waren, de bakermat van de nautische industrie. Het Museum is 150 jaar geleden tijdens de ‘Industriële Revolutie’ opgericht en is het enige nog overgebleven bewijs van de economische glorie die de scheepsbouw in Amsterdam tot in de twintigste eeuw bracht. Tot eind jaren ’60 werden hier de legendarische Kromhoutmotoren gefabriceerd. De imposante Westkap is nog steeds in gebruik als scheepswerf.