Opblaaskunst van lucht en techniek in Van Eesteren Museum

Cultuur
De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaaswerken
De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaaswerken (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - De tentoonstelling Lucht & Spel is de eerste retrospectief-tentoonstelling van het kunstenaarscollectief Eventstructure Research Group (ERG). ERG maakte tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden. Vanaf 29 september is de tentoonstelling te zien in het Van Eesterenmuseum. 

De groep zocht voortdurend de grenzen van wat een kunstwerk kan zijn op. ERG streefde naar meer interactie en het (her)introduceren van spel in de samenleving.

Opgericht

De Eventstructure Research Group 1967-1982 werd in 1967 opgericht door de Nederlander Theo Botschuijver, de Amerikaan Sean Wellesley-Miller en de Australiër Jeffrey Shaw en was actief in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw.


ERG maakte tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden.(Foto: aangeleverd) 

“De Eventstructure Research Group is in de loop van de geschiedenis grotendeels vergeten en dat is spijtig. Ze maakte revolutionair én spectaculair werk en we zijn blij dat we hen met deze tentoonstelling weer op de voorgrond kunnen zetten”, vertelt Jorn Konijn, directeur Van Eesteren Museum.

Spel en interactie

De groep richtte zich op het creëren van tijdelijke kunst in de openbare ruimte waarin spel en interactie door middel van installaties met lucht en techniek centraal stonden. De groep zocht voortdurend de grenzen op met hun grote opblaaswerken, vaak met audiovisuele toevoegingen, die een directe fysieke respons van de toeschouwer opwekten. De bezoeker werd altijd deelgenoot, en daarmee auteur, van het werk gemaakt: een structuur waar je in of op kon, die je naar eigen wens kon veranderen en aanpassen: het kunstwerk als belevenis, als evenement. De belangrijkste ideeën achter de interventies waren het doorbreken van de dagelijkse routine, het wandelen buiten de gebaande paden en de participatie én interactie van burgers, maar vooral het (her)introduceren van spel in de samenleving.

ERG

De naam Eventstructure Research Group (ERG) klinkt wat formeel en academisch, maar ERG was allesbehalve dat en verzette zich tegen heersende werkwijzen en ideeën in de kunstwereld in die tijd. De groep wilde oproepen tot revolutie, zelf-actie en verandering van de samenleving en hun werken waren daarom bewust tijdelijk en altijd buiten de museummuren geplaatst, zodat de traditionele kunstwereld er geen grip op had.

De tentoonstelling Lucht & Spel: Eventstructure Research Group 1967-1982 toont origineel archiefmateriaal; tekeningen, schetsen, materiaalstudies, videomateriaal en foto’s en is van vrijdag 29 september tot en met zondag 26 november elke donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur te bezichtigen bij het Van Eesteren Museum, Noordzijde 31. 

Meer informatie en tickets zijn te vinden op de website van het museum, www.vaneesterenmuseum.nl.


Revolutionair én spectaculair werk. (Foto: aangeleverd)