Meester Kwame: ‘Als het thuis niet goed gaat, gaat het op school ook niet goed’

Nieuws
Meester Kwame: 'We kijken heel goed naar een kind dat hier voor het eerst binnenkomt.'
Meester Kwame: 'We kijken heel goed naar een kind dat hier voor het eerst binnenkomt.' (Foto: Anita Edridge)

AMSTERDAM - “Je moet de kans krijgen om mee te kunnen doen en niet in een hoek worden gezet of gekleineerd worden.” De drijfveer van Stichting Scientia Potetentia Est (SPE), wat kennis maakt macht betekent in het Latijn, is het maximale potentie uit elk kind halen. SPE is ooit opgezet door vader Agayapong-Ntra om kinderen uit de Ghanese gemeenschap bij te spijkeren op school. De meubels werden opzijgeschoven om aan oude tafels van de Cresendo school bijles te geven. Kwame, beter bekend als Meester Kwame, hielp zijn vader al op zijn veertiende met het geven van bijles. Hij heeft dan ook de stichting overgenomen en is al jaren directeur van SPE. De doelstelling is nog steeds hetzelfde, maar nu voor een veel bredere doelgroep en de activiteiten zijn ook fiks uitgebreid. Meester Kwame is genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2022.

Genomineerd voor Amsterdammer van het Jaar 2022

Diep in Nieuwlandhof in Holendrecht huist de organisatie die in de bres springt voor kinderen en als het thuis niet lekker gaat, ook voor de ouders. “We kijken heel goed naar een kind dat hier voor het eerst binnenkomt. Vaak speelt er thuis van alles. Dat hebben we in coronatijd goed kunnen zien. Dan kom je thuis bij kinderen en zie je dat ze met z’n vijven met één tablet moeten doen.” De activiteiten richten zich dan ook zowel op het bijspijkeren van kinderen op school, als hulp bieden aan ouders die het moeilijk hebben. Meester Kwame zelf heeft rechten gestudeerd en kan daarom een goede steun zijn voor ouders die bijvoorbeeld te maken hebben met incassobureaus. “De focus ligt op het helpen van kinderen. Maar als het thuis niet goed gaat, gaat het op school ook niet goed. Vandaar dat we ook de ouders helpen om hun maatschappelijke positie te verbeteren.”

Hoger niveau

En dat is al veelvuldig gelukt. In al die jaren zijn er duizenden kinderen geholpen door SPE. Veel kinderen zijn onderschat op school en door de steun van SPE toch op een veel hoger niveau uitgekomen. Meester Kwame kan talloze voorbeelden noemen. Met trots laat hij dan ook de foto’s aan de muur van zijn kamer zien waarop gelukkige kinderen staan met het bewijs van behaalde resultaten in de hand. De muur is nog lang niet vol, maar had, volgens Meester Kwame, al overvol moeten zijn. Gebrek aan tijd en geld is de oorzaak waarom nog niet ieder geholpen kind een plekje op de muur heeft gekregen. Meeste Kwame heeft het druk, te druk. Mond-op-mond-reclame zorgt ervoor dat kinderen weten dat ze bij SPE moeten zijn om geholpen te worden. “Mensen zeggen vaak ‘stuur de kinderen weg’. Dat doe ik niet, want dan hebben ze geen toekomstperspectief.” En dus werkt hij keihard met een te laag budget om ervoor te zorgen dat kinderen op zijn steun kunnen rekenen. Ouders betalen een heel laag tarief voor de hulp, maar niet voor het lesmateriaal. De lessen worden weliswaar gegeven door professionals, sommigen betaald maar de meesten niet.

Dat is meteen de frustratie van Meester Kwame. Duizenden kinderen zijn geholpen, scholen zeggen vertrouwen te hebben in een kind als Stichting SPE erachter zit, maar echte waardering van bijvoorbeeld de overheid is er niet. Subsidieaanvragen worden telkens afgewezen, omdat de gemeente vindt dat Meester Kwame het maar met vrijwilligers moet doen en er genoeg van dit soort voorzieningen zijn.

‘Ik zie dat kinderen het beter doen en daardoor een toekomst hebben’

 Toch vindt hij telkens weer energie om door te gaan. “Dat komt doordat een kind gaat inzien wat er in hem of haar zit en vertrouwen krijgt. Ik zie dat ze het beter doen en daardoor een toekomst hebben. Het is mooi om te zien als ze klaar zijn en dan langskomen om me te bedanken. Ze hebben de basis gekregen.”

Stemmen voor Amsterdammer van het Jaar kan tot 15 juni via: www.amsterdammervanhetjaar.nl. Zaterdag 17 juni maakt burgemeester Femke Halsema bekend wie de winnaar is in Theater DeLaMar.