Feest legt problematiek daklozen in Amsterdam bloot

Nieuws
Veel dakloze mensen ervaren vaak dat ze worden genegeerd of zelfs niet eens worden aangekeken.
Veel dakloze mensen ervaren vaak dat ze worden genegeerd of zelfs niet eens worden aangekeken. (Foto: pixabay)

AMSTERDAM - In de Hoftuin van de Protestantse Diaconie in Amsterdam wordt vrijdag 15 september het jaarlijkse Dakloze Feest gehouden. Het festival, met een rebelse ondertoon, is speciaal voor iedereen die dak- of thuisloos is. Het maakt niet uit of iemand op straat verblijft, in een opvang, of bij kennissen. Het Dakloze Feest is een dag om aandacht te vragen voor de problematiek rondom dakloosheid en om mensen die dak- en thuisloos zijn een fijne dag te bezorgen.

Deze editie is het thema ‘Kijk me aan’, omdat veel dakloze mensen vaak ervaren dat ze worden genegeerd of zelfs niet eens worden aangekeken. ‘Kijk me aan’ is enerzijds een persoonlijke en intieme oproep om elkaar aan te kijken in deze steeds hardere samenleving. Anderzijds is het een oproep aan het systeem en de maatschappij om beter om te kijken naar de meest kwetsbaren uit de samenleving. Het thema komt terug in het programma, de optredens en de aankleding. De invulling en vormgeving van het feest zijn door dakloze mensen en sociaal maatschappelijk werkers samen bedacht.

Daklozendag

Het Dakloze Feest, voorheen bekend als De Daklozendag, is ooit begonnen als protestactie tegen het samenscholingsverbod. Tijdens die demonstratie werd de basis gelegd voor het feest zoals dat nu wort georganiseerd. De dag heeft een rijk gevuld programma met muziek, kunst, dans, eten, drinken en vooral veel bijzondere ontmoetingen.

Kantlijn

Ricardo, een dakloze bezoeker van inloophuis Oud-West, die vaker op het feest is geweest, vindt de dag belangrijk: “Het is met name voor mensen die pas net dakloos zijn heel goed. Je kan er veel informatie krijgen, je leert veel mensen kennen en voelt dat je er niet alleen voorstaat.” Er zijn ook verschillende activiteiten waar je aan mee kunt doen, zoals een veiling van kunstwerken, een schrijfworkshop van Kantlijn, een silent disco, een circusact en een informatiemarkt.

 Hard leven

Er zijn bijdragen van onder andere straatorkest ACCUFanfare en collectief De Straatklinkers, maar ook optredens van onder andere activistische zanger Jan Modaal en schrijver en rapper Massih Hutak. De presentatie is in handen van zanger, acteur en presentator Eric Corton. “Als dak- of thuisloze zijn er helaas ook veel ‘feestloze’ momenten. Een hard leven van dag tot dag. Daarom is dit feest hard nodig. Om echt samen te zijn, elkaar te spreken, te eten en hopelijk een klein beetje te ontspannen. Dát is van levensbelang”, aldus Corton.

Pakhuis De Zwijger

De dag wordt afgesloten met een spectaculaire surprise act. Naast een feestelijk programma is er ruimte voor gesprekken en dialoog in samenwerking met Pakhuis De Zwijger en De Idealenpodcast.

Het Dakloze Feest begint vrijdag 15 september om 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur en is een initiatief van de Protestantse Diaconie in samenwerking met Homebass Foundation, MDHG, tientallen maatschappelijk organisaties en talloze vrijwilligers en sponsoren.

Het hele programma is te vindern via: www.hetdaklozefeest.nl.