Van het stadsdeelbestuur: Vrouwenmars, voor veiligere straten!

Nieuws
Emre Ünver, Stadsdeel Voorzitter Stadsdeel Nieuw-West.
Emre Ünver, Stadsdeel Voorzitter Stadsdeel Nieuw-West. (Foto: Tom Feenstra/Fotomatic)

“Als het goed gaat met vrouwen merkt de omgeving dat direct. Hun welvaart en welzijn vermenigvuldigen zich. Als het minder gaat, horen en zien we dat veel minder. De neiging bestaat om de omstandigheden des levens binnen te houden terwijl mannen ze juist afreageren. Daarom is het belangrijk om signalen die binnenkomen serieus te nemen. Die signalen zijn vaak opgekropt tot het niet anders kon. 

De afgelopen jaren hebben meiden en vrouwen bij mij, bij ons als stadsdeel, aangeklopt omdat zij online of in de straten van Nieuw-West onveilig zijn. De signalen worden onderbouwd door schrikbarende onderzoekscijfers. Iedere vrouw heeft minstens één grimmige ervaring met een man of erger. 

We investeren onder andere hierom al ruim vijf jaar als stadsdeel extra in onze vrouwenorganisaties. We hebben het aantal meidenwerkers meer dan verdubbeld en we hebben meer zogeheten ‘safe spaces’, denk aan meidenhuiskamers, noodopvang en woningen, gecreëerd.  

Het is niet genoeg. Waar ik kan roep ik op tot meer toezicht en handhaving. Ik zeg er ook meteen bij: wij, de overheid, kunnen het niet alleen. Het zijn uiteindelijk de mensen zelf, de jongens en de mannen, die zich anders moeten gedragen. En in die zin is dit een sociale strijd. Vrouwen eisen van mannen ander gedrag. Ze staan in hun recht. 

Vrouwen in Nieuw-West willen de openbare ruimte weer opeisen. Daarom organiseren wij in samenwerking met hen in de Week van de Veiligheid in oktober een vrouwenmars. Een mars die aan alle Amsterdammers laat ziet wat niet goed gaat, wat beter moet en dat solidariteit van mannen urgent was, is en blijft. 

Ik zou het prachtig vinden als er een beweging ontstaat waaraan steeds meer jongens en meisjes en mannen en vrouwen meedoen. ‘De straat is van ons allemaal’ moet doorklinken bij iedereen die kan bijdragen aan een vrouwvriendelijke openbare ruimte. De vrouwenmars is een actie die wil aansluiten bij het bestaande gesprek over misogynie, grensoverschrijdend gedrag en emancipatie – thuis, op school, in het jongerenwerk, bij de koffieautomaat en aan vergadertafels van de overheid.”

Wil jij meelopen, meer weten over de vrouwenmars of op de hoogte gehouden worden over veiligheid in Nieuw-West? Meer informatie volgt. Volg onze social media kanalen of mail en bel ons via bestuurssecretariaat.sdnw@amsterdam.nl en via 0641217925. 

Ik loop mee met de vrouwenmars, kom jij ook?

Emre Ünver, Stadsdeel Voorzitter Stadsdeel Nieuw-West