Amsterdamse leerlingen halen oude elektrische apparaten op

Nieuws
Kapotte elektrische apparaten worden door leerlingen opgehaald.
Kapotte elektrische apparaten worden door leerlingen opgehaald. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Basisschoolleerlingen verzamelen de komende tijd zoveel mogelijk kapotte elektrische apparaten. De apparaten worden gerepareerd of de onderdelen krijgen een nieuw leven. De scholen die half oktober de meeste apparaten hebben ingezameld, winnen een prijs; een schoolreisje naar technologiemuseum NEMO. 

Er zijn twee van deze E-waste Races. De eerste is van maandag 18 september tot donderdag 12 oktober met scholen uit Centrum, West, Zuid en Zuidoost. En de tweede race is van maandag 25 september tot donderdag 19 oktober met scholen uit Oost, West, Nieuw-West, Zuid en Noord. De leerlingen van de deelnemende scholen krijgen ook les over grondstoffen en de gevolgen van verspilling voor het milieu.

Deelnemende scholen

In Nieuw-West doen De Hen­ri­cus, Louis Naar­stigstraat 1, OBS De Toe­komst , Au­gust Al­le­bé­plein 7 en SBO De Drie­sprong, Slo­ter­weg 1192 mee. De leerlingen gaan de komende tijd langs de deuren om kapotte of ongebruikte elektrische apparaten in te zamelen. Wie een apparaat kwijt wil, kan het apparaat eenvoudig aanmelden via ewasterace.nl. De leerlingen komen het apparaat dan bij mensen thuis ophalen. De maximale afmetingen van het apparaat zijn 50 bij 50 centimeter zijn. Er kunnen geen losse batterijen of accu’s meegegeven.

E-waste Race

De kinderen krijgen punten voor elk apparaat dat ze inzamelen, maar ook voor het laten repareren van kapotte apparaten bij een Repair Café, voor het hergebruiken van apparaten, en voor het motiveren van Amsterdammers om minder nieuwe apparaten te kopen. Zo dragen ze een steentje bij aan de circulaire economie. Op de laatste dag van elke E-waste Race wordt de winnende school bekendgemaakt op ewasterace.nl.