GGD Amsterdam maakt zich zorgen over dalende vaccinatiegraden

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - GGD Amsterdam maakt zich zorgen over de daling van  de vaccinatiegraden dalen. Een tendens die het afgelopen drie jaar is te zien. Hoge vaccinatiegraden helpen uitbraken voorkomen en mensen tegen ernstige ziektes beschermen.

In Nederland krijgen kinderen en jongeren gratis vaccinaties tegen twaalf besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen, zoals mazelen, polio en rodehond. De vaccinatiegraden zijn in Amsterdam en Nederland in 2022 lager dan een jaar eerder. Alleen de HPV-vaccinatiegraad is gestegen. Deze vaccinatie beschermt tegen zes soorten kanker.

Minder kans op ziekte

De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis en vrijwillig. Na het prikken heeft een kind minder kans om de ziekte te krijgen. En als het de ziekte toch krijgt, is het meestal minder ziek. Als ieder kind alle prikken krijgt, zijn Amsterdammers beter beschermd tegen besmettelijke ziektes.

Vanaf de 22ste week in de zwangerschap tot aan de bevalling, kan de vaccinatie tegen kinkhoest worden gehaald halen, zodat het kindje meteen vanaf de geboorte is beschermd. De prik kan gehaald tijdens inloopspreekuren. Baby’s krijgen vanaf drie maanden hun eerste prik tegen ziektes als kinkhoest en pneumokokkenziekte. Daarvoor wordt een uitnodiging gestuurd.

Uitnodiging

In oktober gaat de najaarscampagne van start. Kinderen en jongeren krijgen in het jaar dat zij negen worden een oproep om zich te laten prikken tegen DTP (difterie, tetanus, polio), BMR (bof, mazelen, rodehond), meningokokken en HPV. Kijk voor de data en locaties op ggd.amsterdam.nl. Er wordt ook een uitnodiging per post gestuurd. 

De GGD wil dat iedereen een goed geïnformeerde keuze kan maken over vaccineren. Wie twijfels heeft kan terecht bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor een gesprek in de buurt. Voor meer informatie: rijksvaccinatieprogramma.nl.