World Cleanup Day: samen voor een nog schoner Lambertus Zijlplein

Nieuws
Foto-onderschrift: Vele handen maakten de buurt zaterdag schoon.
Foto-onderschrift: Vele handen maakten de buurt zaterdag schoon. ( (Foto: Olga Ghanza) )

NIEUW-WEST - ‘Join the movement for a clean planet!’ roept de website van World Cleanup Day 2023 ons toe. De wereldkaart laat zien dat in bijna elk land op zaterdag 16 september afval in de openbare ruimte werd opgeruimd. De Westerpost zoomt uiteraard in op Nieuw-West, waar onder andere in Geuzenveld vele handen deze dag in actie kwamen.

Shirley Brandeis

Ze maken de buurt niet voor het eerst schoon en zeker niet alleen tijdens deze internationale dag waarop miljoenen actieve bewoners druk in de weer zijn met prikkers en grijpers. “Schoon, heel en veilig zijn het hele jaar door speerpunten op en rondom het Lambertus Zijlplein,” vertelt bewoner Susanne Meijles. “Daarom laten wij een dag als World Cleanup Day niet aan ons voorbijgaan!”

Samenwerken

Om het plein en het gebied eromheen een flinke schoonmaakbeurt te geven, sloten dit keer ook de prikgroep ‘de Kuilopruimers’ en bezoekers van Ontmoetingscentrum De Plint aan. Susanne: “Het is mooi om te zien hoe verschillende bewonersgroepen op een dag als deze samenwerken. VuilnisOproer Nieuw-West had de materialen verzorgd, gebiedsmakelaar Marissa Buur hield een openingspraatje en ook stadsdeelbestuurder, en bewoner van Geuzenveld, Nazmi Türkkol stroopte zijn mouwen op. Dat deed ons goed. Het stadsdeel laat hiermee zien dat men het plein, haar bewoners en een schone buurt belangrijk vindt.”

Veel op het plein

De buurt kent veel actieve bewoners. In 2021 verenigde een aantal, waaronder Susanne, zich in ‘Samen voor het Lambertus Zijlplein’. De groep werkt nauw samen met stadsdeel Nieuw-West, Eigenwijks, OBA, The Bookstore Foundation/Pleinkamer, Buurtcampus Nieuw-West en Stadgenoot. Er gebeurt sindsdien veel op en rond het Lambertus Zijlplein. Susanne somt het op. “In april vierden we Koningsdag met een kleedjesmarkt, in juni organiseerden we de Groenroute Geuzenveld en in juli was er de jaarmarkt. Momenteel is er in de Pleinkamer een tentoonstelling met weefkunst waar ook komende tijd workshops worden georganiseerd. Met de kunstwerken die kinderen afgelopen zaterdag tijdens een tekenworkshop van Jeroen de Kunstmeester maakten, worden de hekwerken aan de De Savornin Lohmanstraat verfraaid. Komende zondag is op het plein de Dag van de Jeugd en volgende maand kunnen bewoners stemmen op ons plan voor het buurtbudget. Daarmee hopen we extra bomen op het midden van het plein te regelen.”

Eberhardjes

Niet alleen prikken stond zaterdag op het programma. “We hebben deze dag ook aangegrepen om alvast een begin te maken met het vieren van de 750e verjaardag van Amsterdam. Onder het uitdelen van Eberhardjes, koekjes genoemd naar oud-burgemeester Eberhard van der Laan, zijn we in gesprek gegaan met buurtgenoten om te inventariseren welke ideeën voor Geuzenveld men heeft. Denk aan een koffietent, een gezellig terras, meer speeltuintjes (ook voor kinderen met een beperking), een fietsverbod op het plein, een schoner plein met meer bankjes, groen en bomen. Met al die ideeën kunnen we weer nieuwe plannen voor de buurt maken. Heel fijn was ook om te horen dat bewoners het over het algemeen erg naar hun zin hebben in deze buurt. Mensen zijn vooral blij met hun buren en de hulp die zij elkaar bieden”. Na deze dag zag het plein er weer lekker schoon uit. Susanne: “We hopen dat er meer bewustwording komt én dat de hoeveelheid zwerfafval minder wordt!”

World Cleanup Day 2023 werd mogelijk gemaakt door Samen voor het Lambertus Zijlplein, een bijdrage van Fonds voor Nieuw-West en koekjes van Eberhardjes.nl. De tentoonstelling met weefkunst in de Pleinkamer aan het Lambertus Zijlplein 7is nog tot en met 12 december te bezoeken. Er zijn maandelijks workshops. Zie op Facebook ‘Weaving the Words’ en meld je aan.