Zorgwekkende stijging explosies in Amsterdam: ‘Dit excessief geweld moet stoppen’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Politie.nl)

AMSTERDAM - In de afgelopen week is Amsterdam maar liefst elf keer opgeschrikt door explosies. De impact op het veiligheidsgevoel van de bewoners is vanzelfsprekend enorm. Politiechef Frank Paauw deelt zijn zorgen over de problematiek, de aanpak en de benodigdheden vanuit overheidspartners.

“Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte, waar volop gewerkt en geleefd wordt, en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen,” aldus Frank Paauw. “De aanpak van de politie bestaat grotendeels uit de opsporing en de samenwerking met andere politie-eenheden en overheidsorganisaties. Die intensieve samenwerking stopt niet bij onze landsgrenzen, want de achterliggende conflicten en persoonlijke vetes doen dat vaak ook niet.”

Expertise

Met de sluiting van panden door de burgemeesters is de acute dreiging vaak weg, maar het politiewerk gaat verder. Paauw: ‘Rechercheteams zetten alles op alles om te achterhalen wie er verantwoordelijk zijn: wie zijn de uitvoerders, de opdrachtgevers en de slachtoffers? Zijn er onderliggende verbanden? Het zijn vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn en op alle vlakken van het politiewerk heel veel expertise, tijd en energie kosten.’

Heterdaad

Ook het feit dat de politie snel ter plaatste is, werpt zijn vruchten af. Dat leidde bij de explosies van afgelopen zaterdagochtend en woensdagmiddag al direct tot een aanhouding op heterdaad. In dit laatstgenoemde onderzoek deed de recherche een tweede aanhouding. ‘Een mooi succes, maar ook dit onderzoek gaat onverminderd verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten,’ aldus de hoofdcommissaris.

Meldingsbereidheid

De politiechef roept alle inwoners van Amsterdam op om meer informatie te delen en direct melding te doen van verdachte situaties. De gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers en voor alle hulpverleners ter plaatse is bij dit soort praktijken vanzelfsprekend groot. Om de daders op te sporen heeft de politie alle burgers hard nodig. Zij kennen hun straat, hun wijk en hun bewoners tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Paauw: ‘Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang. Toch zien we desondanks dat er weinig informatie wordt gedeeld. Te vaak zijn de mensen uit de buurt, maar soms ook de slachtoffers zelf, zwijgzaam. Dat moet echt anders.’

Melden helpt

Bij verdachte situaties wordt burgers gevraagd altijd 112 te bellen. Wie informatie heeft over (de achtergronden van) een explosie, wordt gevraagd dat te melden via 0900-8844 of het formulier in te vullen via: www.politie.nl. Anoniem kan ook via: Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.