Studenten bezoeken Lutkemeerpolder: ‘Bebouwing is onbegrijpelijk

NIEUW-WEST - Studenten van de MBO opleiding Urban Green Development, de Leefbare Stad & Klimaat Yuverta, Hogeschool van Amsterdam en VU&UVA studenten Planetary Health hebben hun hun studiejaar gestart met een bezoek aan de Lutkemeerpolder.
De Lutkemeerpolder, die wordt bedreigd door de bouw van distributiecentra, heeft een grote rol in de voedselvoorziening in de stad. En die kan, als de plannen voor bebouwing niet door zouden gaan, nog groter en dus belangrijker worden. Voer om te leren dus voor de studenten.
Mooie kans
Ruimte behouden om zelf voedsel te kunnen verbouwen zien de studenten als een mooie kans voor een gezonde stad. Ze beseffen dat het zelf kweken van voedsel, niet alleen zorgt voor gezondere keuzes, maar ook voor belangrijke kennis van waar ons voedsel vandaan komt. Een voedselpark in de Luetkemeer is een krachtige manier om bewustzijn te creëren over duurzame voedselproductie en gezonde voedselkeuzes. Dat er in de Lutkemeerpolder voor 20.000 bewoners betaalbare biologische groenten kunnen worden verbouwd, zou moeten meetellen in de beslissingen die de gemeente gaat nemen over de polder.
De Boterbloem
“De Lutkemeerpolder is nu nog een onbebouwde polder van zestig hectare waar verschillende mensen samenkomen. Wandelaars, vogelaars, mensen die boodschappen gaan doen, of een kopje koffie gaan drinken bij De Boterbloem. Een plek waar bewoners weer in contact komen met de natuur. Een plek waar je de horizon kan zien. Waar je kan dromen. De Lutkemeerpolder is ook een plek op jezelf, op meerdere manieren kan voeden. Letterlijk met gezond eten. Het is ook een groene plek, om jezelf geestelijk op te laden”, vertelt Iris Poels van Voedselpak Amsterdam.
Distributiecentra
De studenten zijn door haar geïnformeerd over de mogelijke schadelijke effecten van nieuw te bouwen distributiecentra op de buurt en de bewoners. Ze leerden over de risico’s van hittestress, luchtverontreiniging, biodiversiteitsverlies en problemen met de waterhuishouding en waterkwaliteit. “Hoe goed zijn de bewoners hierover geïnformeerd”, vroeg een student zich af.
Tijdens het bezoek ontdekten de studenten een voor hen nieuwe manieren van voedsel verbouwen, zoals strokenteelt, permacultuur en community-supported agriculture (CSA) zoals van Pluk en de Stadsgroenteboer. Deze sociale en ecologische innovatieve methoden bieden alternatieven voor traditionele landbouw en laat zien hoe kleinschalige, gemeenschapsgerichte projecten, duurzaamheid kunnen bevorderen.
Gemeenschapsgevoel
Tot slot merkten de studenten op dat de nadruk ligt op het delen van de plek en het creëren van een gevoel van ‘wij’. Dit gemeenschapsgevoel is inspirerend en benadrukt het belang van samenwerking en gemeenschapsopbouw in stedelijke ontwikkeling.
Een plek waar bewoners weer in contact komen met de natuur. (Foto: Iris Poels)
De vraag is: willen de bewoners van Nieuw West (met de kennis van nu) wel een distributiecentrum zo dicht bij hun woonwijk? Is er ooit goed aan de bewoners gevraagd wat zij met deze prachtige grond willen? Wordt er niet een plan doorgeduwd waar we al heel snel spijt van krijgen?
Onbegrijpelijk
Dat deze polder grotendeels gaat verdwijnen, als het aan het gemeentebestuur ligt, vinden de studenten onbegrijpelijk. Dit schooljaar gaan ze zich inzetten voor een groenere en gezondere stedelijke omgeving. Dit schooljaar zijn er veel opleidingen verbonden met de Lutkemeerpolder. Zij doen meerdere onderzoeken, de resultaten gaan ze later delen via de website: https://voedselparkamsterdam.nl/.
MEER
De studenten gaan nog de documentaire MEER, die gaat over de strijd om de laatste akkers van Amsterdam. Filmmaker Bart Melief volgde drie jaar lang de ontwikkeling van het bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder en de felle protesten daartegen. De documentaire kan ook door niet-studeten worden bekeken op 29 september in broedplaats OT301 op de Overtoom, met Engelse ondertiteling, in een nieuw vegan restaurant; Stichting Khwabgah. Op vrijdag 20 oktober om 20.00 uur is MEER in filmhuis Cavia georganiseerd door de VU. Dit is een benefiet voor Voedselpark Amsterdam. Op dinsdag 2 november wordt MEER in Haarlem. Meer informatie via https://www.ecotripfestival.nl/.
Meer informatie over het Voedselpark Amsterdam is te vinden via: www.voedselparkamsterdam.nl.