Alcoholcontrole op Schiphol; drie bemanningsleden boven limiet

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - Team Luchtvaarttoezicht  heeft woensdag 27 september heeft in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee een grootschalige alcoholcontrole gehouden onder het vliegend personeel op de luchthaven van Schiphol. Twee personen hadden te diep in het glaasje gekeken.

In totaal zijn er 541 blaastesten uitgevoerd, 147x cockpitbemanning en 394 keer cabinebemanning.
In totaal hebben drie bemanningsleden van de cabine bij de eerste blaastest boven de limiet geblazen. Het betroffen hier bemanningspersoneel van verschillende vluchten.

Straf

Bij de vervolg blaastest bleek een vrouw op de ademanalyse 195 ug/l te blazen en kreeg een transactievoorstel van 700 euro. Een andere vrouw blies 105 ug/l en krijgt na beoordeling van het OM een straf. Het derde bemanningslid, een man, blies uiteindelijk 80 ug/l (90 ugl is de limiet) en kon zijn weg vervolgen.

0,2 promille

In de luchtvaart is maximaal 0,2 promille toegestaan. Tien uur voorafgaand aan een vlucht mag het vliegtuigpersoneel geen alcohol nuttigen.

Regelmatig

Het team Luchtvaarttoezicht van de politie voert dit soort controles regelmatig uit onder vliegers en cabinepersoneel. Ook op kleinere luchthavens.