Slotermeerse Lara met eerste zelfgeschreven nummer op Spotify

Nieuws
Lara: “Bij ZID Theater zag ik hoe mooi het beroep van artiest is.”
Lara: “Bij ZID Theater zag ik hoe mooi het beroep van artiest is.” (Foto: Juri de Wolf)

NIEUW-WEST - Al jong stond Lara Bakker uit Slotermeer op het podium van het ZID Theater van haar ouders. Een muzikale toekomst leek in het verschiet. Toch duurde het even voor ze haar eigen geluid vond. Met ‘Zwaai je uit’ heeft Lara, die haar voornaam als artiestennaam gebruikt, dat gevonden. Het nummer is nu op Spotify te beluisteren, en te liken.

Door Shirley Brandeis

De nacht van 2 op 3 november…
“Dat was zo’n spannend moment! Om twaalf uur ’s nachts kwam ‘Zwaai je uit’ online. Ik had een release party georganiseerd. Heel intiem was dat, met de mensen om me heen om wie ik geef. Mensen die mij van het begin tot het eind hebben gesteund tijdens het ontstaan van dit nummer.”

Was je nerveus?
“Bloednerveus. Omdat het nu niet meer van mij is, maar van iedereen. De eerste reacties op het lied en de videoclip, die een week na ‘Zwaai je uit’ uitkwam, zijn goed. Dat is superfijn.”

Vroeger wilde je zingende rechter worden
.

“En dan zingend het vonnis geven, ja. Nu ik volwassen ben, weet ik dat ik helemaal voor het singer-songwriterschap en acteren wil gaan. Ik zit in het derde jaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie. Daar word ik constant geïnspireerd door de mensen om me heen. Het zijn allemaal makers; ze doen allemaal iets met muziek of acteren. Als ik er even niet uitkom met een lied, kunnen ze helpen. ‘Zwaai je uit’ is ook uitgebracht onder het label van school, Aura.”

Ook het theater van je ouders is een inspirerende omgeving.

“Het is fijn dat ik alles heb kunnen ontdekken en ontwikkelen in een veilige omgeving. Bij ZID Theater zag ik hoe mooi het beroep van artiest is. Hoe mooi het is om samen iets te maken, de reacties van het publiek te zien en om troost of een lach te geven aan anderen. Alleen moest ik mijn eigen richting nog vinden.”

En?

“Die heb ik met ‘Zwaai je uit’ gevonden. Het is niet het allereerste nummer dat ik schreef. Sommige mensen in de buurt zullen ‘Hou vol’ bijvoorbeeld kennen. Dit schreef en zong ik samen met mijn vader voor een wedstrijd over Plein ’40-’45. Maar dit en eerdere nummers behaalden nooit het punt dat ik het echt wilde uitbrengen. Er was altijd het gevoel: ik ben er nog niet, dit is nog niet wie ik ben. Met ‘Zwaai je uit’ voelde ik eindelijk: dit is wie ik ben, dit is mijn verhaal dat ik met iedereen wil delen.”

Waar gaat het nummer over?

“Het gaat over afscheid nemen van iemand of iets, en daarmee van jezelf. Over weten dat afscheid nemen soms een betere uitkomst geeft, een nieuw hoofdstuk in je leven. Zoals voor mij deze stap als zelfstandig singer-songwriter. ‘Zwaai je uit’ is een lied dat wil aanmoedigen om je kracht terug te vinden en op eigen benen te staan. Wat ik nu dus met dit nummer doe.”