Dag van de Mantelzorg zet zorgenden een dag in het zonnetje

Nieuws
Brandschilderen en appeltaart tijdens de Dag van de Mantelzorg in het EECO.
Brandschilderen en appeltaart tijdens de Dag van de Mantelzorg in het EECO. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Wie zich onvermoeibaar inzet voor een hulpbehoevend familielid, buur of vriend ziet dat vaak als vanzelfsprekend. Dat dat niet zo is, wordt tijdens de Dag van de Mantelzorg elk jaar benadrukt. Door heel het land, en ook op tal van plaatsen in Nieuw-West, kregen mantelzorgers een moment van rust, genieten en waardering aangeboden. De Westerpost ging langs bij Natuurhuis het EECO in het Piet Wiedijkpark.

Shirley Brandeis 

Een kleine parel aan de rand van Osdorp; zo wordt het EECO genoemd. Deels verscholen in het vogelreservaat en de heemtuin. Een huisje gemaakt van recyclede materialen en met een knibbelknabbelknuisgevoel. De activiteiten zijn er creatief, ambachtelijk en altijd met een luisterend oor. “Hier kan ik niks fout doen,” zegt Marian, een van de vaste bezoekers en ook deelnemer tijdens de activiteit op de Dag van de Mantelzorg.

Joy

Die activiteit is deze donderdag pyrografie, oftewel brandschilderen. Op tafel liggen plankjes en brandpennen klaar. Marja heeft twee houten eekhoorns gekocht waar ze de namen van de kleinkinderen op wil schrijven. Marian waagt zich aan haar eigen naam. In het dagelijks leven zorgt ze voor anderen. Vandaag is helemaal haar dag. Er is appeltaart vooraf en uiensoep na afloop. Joy, de hond van mantelzorger en workshopbegeleider Debora, loopt tussen de deelnemers door. Klein en empathisch. Wie het even moeilijk heeft, kan op Joy rekenen voor een knuffel.

Even later komt ook Martje met kat Juultje langs. “Dieren voelen mensen goed aan,” zegt Martje, die zich thuis voelt bij het EECO. “Bijna iedereen die hier komt heeft wat meegemaakt. We helpen elkaar en maken samen mooie dingen,” zegt ze, terwijl ze wijst naar een quilt in herfstkleuren en de beschilderde nagedachtenis-stenen. Drie avonden per week wordt er gezumbadanst. “Activiteiten die het leven een beetje glans geven.” Dat gebeurt allemaal subsidieloos, dankzij buurtbewoners die de handen uit de mouwen steken voor buurtgenoten.

Groene plek

Niet meer dan logisch dat de Dag van de Mantelzorg niet stilletjes voorbijgaat op deze groene plek in Osdorp. Jammer vinden ze het dat in Amsterdam het zogenoemde mantelzorgcompliment van 20 euro drie jaar geleden is afgeschaft (red. in Amsterdam krijgen mantelzorgers wel onder andere enige ov-vergoeding). Debora, mantelzorger voor haar vader: “In andere gemeentes is dat stukje waardering er nog wel. De overheid moet haar mantelzorgers koesteren. We nemen veel zorg en financiën weg bij het Rijk.”

Die waardering vinden ze wel onder elkaar. “Zorg voor een ander gaat altijd maar door. Hier zijn mensen er echt even uit en kijken we naar elkaar om,” vertelt een van de deelnemers van deze dag. Inmiddels is Marian klaar met haar plankje. De zes letters staan er mooi ingebrand. “Leuk,” besluit ze. En dan schaterend: “Maar het wordt niet m’n nieuwe hobby.”