Licht in Wildenmanbuurt aangepast voor onderzoek

Nieuws
Het wordt niet donker, maar wel tijdelijk minder licht in de Wildemandbuurt.
Het wordt niet donker, maar wel tijdelijk minder licht in de Wildemandbuurt. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Amsterdam doet samen met 2 andere Europese steden (Bologna en Tartu) mee aan het EnlightenME onderzoek, waarbij binnen en op straat geëxperimenteerd wordt met verlichting. In Amsterdam is de Wildemanbuurt hiervoor uitgekozen, vanwege het hoge percentage ouderen dat daar woont.

Licht heeft in belangrijke mate invloed op ons welzijn en de sfeer. Vooral in grote steden worden mensen aan veel verschillende soorten licht blootgesteld. Dat kan de biologische klok verstoren. Met name bij ouderen kan dit onprettig zijn. In de Wildemanbuurt in Osdorp wordt de verlichting daarom tijdelijk aangepast.

Tijdelijk aangepast

De straatverlichting langs de Notweg wordt tijdelijk aangepast tussen Veldzicht en de Osdorpergracht, inclusief de brug over de gracht. Denk aan nieuwe straatlantaarns, verlichting aan de brug en sierverlichting in en tussen een aantal bomen bij het Groenpad. Onderzoekers lopen door de wijk en stellen vragen aan buurtbewoners over hoe zij de verlichting ervaren. De antwoorden worden voor het onderzoek gebruikt. Het experiment staat los van het nieuwe lichtkunstwerk dat bij de nieuwe gymzaal aan de Notweg komt.

Binnenverlichting

Tegelijkertijd onderzoekt de VU ook de effecten van licht binnen in huis op de gezondheid. Bewoners boven de 65 jaar uit de buurt die mee willen doen aan dit onderzoek kunnen zich aanmelden en krijgen dan drie maanden een speciale lamp om thuis te gebruiken. Door mee te doen aan het onderzoek krijgen bewoners ook meer inzicht in hun eigen gezondheid.

Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat te veel licht in de avond en te weinig licht overdag een effect kan hebben op de biologische klok. Mensen gaan daardoor steeds slechter slapen ’s nachts. Licht is voor iedereen belangrijk, maar met name in het leven van ouderen. Het heeft invloed op hun bewegingsruimte in de buurt. Daarbij besteden ouderen doorgaans meer tijd binnenshuis dan jongeren en is het dus extra belangrijk om goede binnenverlichting te hebben.

Veilige omgeving

De omgeving Notweg wordt nu ervaren als een wat donkere en onveilige route. Door de aanpassing van de straatverlichting verbeteren we het veiligheidsgevoel en maken het prettiger op straat door innovatieve lichtontwerpen te gebruiken. Aanmelden voor deelname aan het onderzoek over binnenverlichting, kan via de mail: fgb@vu.nl of bel 020 598 1673.