OBA helpt bij verkiezingen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: PR)

NIEUW-WEST - Voor iedereen die vragen heeft over de verkiezingen, niet weet hoe een digitale stemwijzer werkt of de politieke taal niet goed begrijpt, biedt de Openbare Bibliotheek Amsterdam hulp. Ook hebben verschillende OBA-vestigingen op 22 november een stembureau.

De verkiezingen zijn altijd een belangrijk moment. Maar het kan ingewikkeld zijn om uit te vinden welke partij het best jouw stem vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld omdat de politieke taal moeilijk te begrijpen is of omdat iemand vaardigheden mist voor het gebruiken van een digitale stemwijzer. Stemmen doen mensen zelf maar de OBA biedt ondersteuning bij het gebruik van een digitale stemwijzer en het begrijpen van de, vaak ingewikkelde, taal van de politiek.

Digitale stemwijzer

De OBA biedt Amsterdammers hulp bij het gebruik van een digitale stemwijzer en geeft antwoord op de meest prangende vragen. Denk daarbij aan vragen zoals: welke stemwijzers zijn er? Hoe werkt een stemwijzer? En waar kan ik deze invullen? Daarna kan er achter een computer of iPad plaats worden genomen en op een rustige plek zelf aan de slag met een stemwijzer. De OBA helpt dus niet met het beantwoorden en geeft geen advies. De OBA slaat geen data op over de eventuele uitkomsten. Niet op de computers en ook niet op de iPads.

Verkiezingskrant

De taal van de politiek is lastig vaak te begrijpen. Mensen die in gewone taal willen lezen wat de politieke partijen vinden, kunnen bij de OBA een ‘Verkiezingskrant in gewone taal’ ophalen. Daarin staat in makkelijke taal uitgelegd waar alle partijen voor staan. Deze krant wordt gemaakt door OBA-partner ProDemos. ProDemos biedt begrijpelijke en laagdrempelige verkiezingsinformatie om alle kiezers goed voorbereid naar de stembus te laten gaan.

Stemmenbussen

Ook tijdens deze verkiezingen, op 22 november, is er de mogelijkheid om in verschillende OBA-vestigingen een stem uit te brengen. Dat kan in de OBA-vestigingen Oosterdok, Banne, Molenwijk, Waterlandplein, Javaplein, Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt, Mercatorplein, Osdorp, Slotermeer, Bijlmerplein, Weesp, CC Amstel en Olympisch Kwartier.

Kijk voor informatie op: oba.nl/stemmen.