Op naar de honderd levensboeken voor bewoners Nieuw-West

Nieuws
De ESAN-levenverhalenschrijvers met de boeken die ze schreven over bewoners uit Nieuw-West.
De ESAN-levenverhalenschrijvers met de boeken die ze schreven over bewoners uit Nieuw-West. (Foto: Brandeisfotografie )

NIEUW-WEST - Voor altijd 106, De gezegende paradijsvogel, Het tellen van de witte bonen. Het zijn enkele titels van biografieën van bewoners uit Nieuw-West. De boeken werden geschreven in het kader van het project Levensverhalen van ESAN, de Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West. In De Serre in Osdorp werden de boeken van de schrijvers, en zo ook de levens van de vertellers, zondag tijdens een eindpresentatie gevierd.

Door Shirley Brandeis

Veertien trotse vertellers zaten er in de grote zaal van De Serre. Bewoners uit Nieuw-West, met roots in tal van landen; Nieuw-Guinea, voormalig Nederlands-Indië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Marokko en Turkije. Ze vertelden afgelopen jaar aan ‘hun’ schrijver over hun leven. Over mooie en minder mooie momenten. Over kindergeluk, scheidingsverdriet, over hoogtepunten in het werk, dieptepunten in relaties en meer. Het doel voor de verteller: terugblikken en (eventueel) een nieuwe betekenis aan het gebeurde geven. Voor de schrijver is het zinvol vrijwilligerswerk met cursussen, schrijverscontact en in veel gevallen ook een fijne band met de verteller. En niet te vergeten: een fraai vormgegeven boek over het leven is een mooi cadeau voor het nageslacht.

Handgeschreven

Zondag werd tijdens de eindpresentatie uit elk boek een stukje voorgelezen en nagepraat over het ontstaan ervan. Veertien keer kwam op het podium in De Serre zo een leven heel eventjes langs. Zoals dat van de strijdbare Indisch-Nederlandse die veel kritiek ontving omdat ze meedeed aan een verzoeningsprogramma in Japan. Of dat van de van oorsprong Française die de zaal een levensles meegaf over het moederschap. Of dat van de 90-jarige (“bijna 91!”) die uit haar hoofd een van haar gedichten oreerde, waarin ze emotioneel aangaf wat het met een kind doet als het in een tehuis opgroeit en daar geen naam, maar een nummer voortaan is. Nummer 106. De omslag van het boek toont de vertelster op bezoek in het gebouw waar het tehuis gehuisvest was. De kleinkinderen kregen zondag van hun oma ieder een exemplaar met haar handgeschreven boodschap.


BHet doel voor de verteller: terugblikken en (eventueel) een nieuwe betekenis aan het gebeurde geven. (Foto: Brandeisfotografie)

Lenen

De veertien boeken nemen de lezer mee langs kruispunten, kritische blikken, veranderende werelden, buitenlanden, oorlog, vergiffenis, spijt, vreugde en meer. Kortom langs leven en dood en alles wat daartussen kan gebeuren. Vertellers die toestemming gaven (de meesten) gaven hun boek aan de bibliotheek van Eigenwijks in De Serre aan de Pieter Calandlaan 258A. Daar kunt u de boeken lenen en zo lezen over gewone-mensenlevens, die elk heel bijzonder zijn.

Terugblikken

De teller staat na negen jaar Levensboekenproject op 94 boeken. In het komende jubileumjaar, waarvoor weer vele aanmeldingen van zowel schrijvers als vertellers binnenkwamen, zal de mijlpaal van honderd boeken worden behaald. Dat doet Joke Veldkamp, medeoprichter van ESAN en initiatiefnemer van het project, wel wat. “Ik had in 2014 niet kunnen bedenken dat we zoveel levens in evenzoveel boeken zouden uitbrengen.” 

Ze ziet door haar betrokkenheid wat een biografie met een mens doet. “Terugblikken is vanaf een bepaalde leeftijd goed mogelijk en vaak ook helend. Iedereen maakt leuke en minder leuke dingen mee. Het kan heel fijn zijn om daarover te vertellen aan een door ons goed opgeleide en gematchte schrijver. We krijgen geregeld van vertellers terug wat het met hen doet. Iemand hoorde ik eens zeggen: ‘Ik heb mijn schrijver meer verteld dan alle therapeuten in mijn leven’. Kinderen en kleinkinderen zijn vooral blij dat ze ook later nog kunnen lezen wat hun (groot)ouder heeft meegemaakt. Dat alles maakt een levensboek in de kast enorm waardevol.”

Levensboeken van ESAN wordt mede mogelijk gemaakt door stadsdeel Nieuw-West, Eigenwijks, Nivon en tal van vrijwilligers, waaronder vormgevers, eindredacteuren, een matchmaker en gastdocenten.

Afbeelding