Amsterdam herstelt kades en bruggen

Nieuws
Kades en bruggen worden onder handen genomen.
Kades en bruggen worden onder handen genomen. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Dit jaar is er aan veertien kades en bruggen gewerkt. In 2024 komen daar nog eens 31 projecten bij. Zo zijn in de afgelopen maanden twee bruggen en twee nieuwe kades opgeleverd; de monumentale brug Bullebak en de Berlagebrug. Aan het tramspoor over de Berlagebrug wordt nog gewerkt. Een stuk kade aan het Singel en een stuk aan de Jacob Catskade zijn ook opgeleverd. De ruimte rond de kades wordt nog afgewerkt.

In de komende maanden wordt ook een deel van de Brouwersgracht opgeleverd, een kademuur aan de De Ruijterkade, en het straatwerk van een deel van de Herengracht. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan delen van de Nieuwe Herengracht, Recht Boomssloot, Houtmankade, Geldersekade, Kostverlorenvaart, Lijnbaansgracht, De Ruijterkade, Prinsengracht en de Binnenkant. De komende jaren ligt het zwaartepunt van de werkzaamheden aan kademuren in vier gebieden: Wallengebied, Leidsepleinbuurt, Westelijke Grachtengordel en Da Costakade.

Zinkgaten

Afgelopen zomer zijn op zeven plekken rond bruggen of kademuren in de stad zinkgaten ontstaan. Zinkgaten ontstaan onder meer als er door hevige regen holtes in de grond instorten. De gaten zijn waar mogelijk snel gerepareerd zodat de straat weer bereikbaar is voor alle verkeer.

Veiligheid

Een brug of kademuur wordt minder snel vervangen. Om de veiligheid te garanderen, wordt minder gewicht toe op de brug of kade toegelaten en wordt de situatie in de gaten gehouden met meetinstrumenten. Ook is er steeds meer technische kennis om bruggen en kademuren te renoveren in plaats van helemaal te vervangen. De binnenkant op de Waalseilandsgracht wordt nu bijvoorbeeld gerenoveerd. .

Meer informatie over de projecten is te vinden op: amsterdam.nl/bruggenkademuren. Meer over de achtergrond van ons werk aan de bruggen en kademuren van Amsterdam kunt u lezen op het nieuwe platform Aan de Amsterdamse grachten.