Nieuw beleid voor Pride Amsterdam

Nieuws
In 2025 wordt Queer & Pride in de nieuwe opzet georganiseerd.
In 2025 wordt Queer & Pride in de nieuwe opzet georganiseerd. (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - De gemeente wil een nieuw beleid voor Pride Amsterdam. Het meerdaagse evenement staat symbool voor de open en tolerante stad die Amsterdam wil zijn. In 2024 komt er nog een tussenjaar en zal deze editie van Queer & Pride in grote lijnen dezelfde opzet hebben als afgelopen zomer. In 2025 wordt het evenement in de nieuwe opzet georganiseerd.

Tijdens Pride Amsterdam wordt de vrijheid om jezelf te kunnen zijn gevierd en worden er voor de rechten en zichtbaarheid van de lhbtiq+-gemeenschap opgekomen. Afgelopen jaar werd Queer & Pride voor het eerst georganiseerd door twee verschillende organisaties, dat voor een nog breder en inclusiever evenement zorgde die diverse groepen binnen de lhbtiq+-gemeenschap vertegenwoordigde. Om deze inclusieve lijn voort te zetten, moeten meer organisaties de kans krijgen om Pride-evenementen te organiseren. Vandaar dat er nieuw beleid moet worden gemaakt.

Andere vorm

Op het Amstelveld krijgen evenementen een andere vorm. Het zal in 2024 nog steeds ruimte bieden aan programmering tijdens de Queer & Pride, maar wel op een manier waardoor hinder en overlast wordt verminderd. Het aantal bezoekers wordt beperkt en de eindtijd is vastgesteld op 20.00 uur.

Daarnaast heeft Stichting Pride Amsterdam (SPA) de afgelopen jaren samen met de gemeente alles op alles gezet om World Pride binnen te halen en dat is gelukt. Het is heel speciaal en belangrijk dat SPA in 2026 dit internationale lhbtiq+-evenement mag organiseren. Vooral nu de vrijheid om jezelf te zijn soms onder druk staat, ook in Amsterdam.

World Pride

De organisatie van World Pride is niet overdraagbaar aan een andere organisatie dan SPA. Dat betekent dat SPA in 2026 de World Pride organiseert en andere organisaties de kans geeft om hier deel van uit te maken.

In het eerste kwartaal van 2024 wordt het nieuwe Pride-beleid voorgelegd aan het college. Als daar wijzigingen uitkomen, krijgen Amsterdammers opnieuw de kans om hun mening te geven over de plannen.

In het tweede kwartaal van 2024 bespreekt de commissie het nieuwe Pride-beleid. Daarna gaat het plan voor goedkeuring naar de raad. Voor de partijen die Pride-evenementen in de komende jaren willen organiseren, is er dan de mogelijkheid om een plan te schrijven, zodat de organisatie van de evenementen later in het najaar kan worden toegewezen.