Jamal en Hoscar van de WegWijsSalon slapen buiten voor het goede doel

Nieuws
Jamal Mechbal en Hoscar Flores Pineda tonen een sheltershuit.
Jamal Mechbal en Hoscar Flores Pineda tonen een sheltershuit. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Het kan iedereen overkomen. Met die boodschap beginnen Jamal Mechbal en Hoscar Flores Pineda hun verhaal over de zelfredzame, dak- of thuisloze mensen die zij ondersteunen. Mechbal en Flores Pineda startten anderhalf jaar geleden vanuit hun eigen ervaring de WegWijsSalon, een informatiepunt voor deze doelgroep. Binnenkort slapen ze een nacht in het Westerpark tijdens de Sheltersuit Sleep Out.

Door Shirley Brandeis

Elke woensdag rond half zes staat een warme maaltijd én ligt een berg aan informatie klaar bij Daadkr8, het mannencentrum van SEZO/Buurtteam Nieuw-West. Amsterdammers zonder thuis of huis weten de weg inmiddels te vinden. Gewone mensen zijn het, en dat weten Hoscar Flores Pineda en Jamal Mechbal ook uit eigen ervaring. Lang geleden zaten zij aan de andere kant van de tafel. Een gestrand huwelijk, fulltime zorg voor de kinderen en verlies van werk leidden bij beiden tot dakloosheid. Mechbal: “Vanaf dat moment staat elke dag in het teken van eten en een slaapplek vinden. Dat vreet alle energie om een oplossing, namelijk een huis en werk, te vinden.

Gezinnen en zakenman 

Toen in de loop van coronatijd het aantal scheidingen en daarmee het aantal zelfredzame daklozen toenam, kwam Mechbal in actie. Tegelijkertijd ontstond bij de voor hem nog onbekende Flores Pineda eenzelfde idee. Ook hij ervaarde na een plotseling vertrek van zijn vrouw de stress van het runnen van een gezin als alleenstaande ouder met een fulltime baan. Ook hij leefde tot aan de dag dat alles veranderde een welvarend leven. Flores Pineda werkte in een winkel, Mechbal runde een succesvol internationaal bedrijf. 

Ze zijn de verpersoonlijking van ‘het kan iedereen overkomen’. Iedereen die zelfredzaam is. “Dus niet alleen de dronken man met slecht gebit die op een bankje in het park slaapt.” Op het spreekuur zien ze mensen die op eigen benen kunnen staan en juist daarom niet de nodige hulp krijgen. “Denk aan mannen of vrouwen met een baan… die in de auto van hun werk slapen. Zij zijn volgens instanties te zelfredzaam.”

Buiten de stad

Hulp begint bij een dak boven je hoofd vinden. Alleen zit de huizenmarkt in Amsterdam op slot. Flores Pineda: “Dat buiten de stad wel plek is, wil men niet altijd horen. Maar als je moet kiezen tussen op korte termijn een woning in Tholen huren of jaren dakloos door Amsterdam zwerven… We proberen mensen duidelijk te maken dat de stad uit dan een betere optie is.” Bij de avondinloop vinden mensen niet alleen lotgenoten en een warme maaltijd, maar vooral veel actuele informatie over waar je terechtkunt in de zoektocht naar een woning. Wekelijks ontvangen ze gemiddeld 25 bezoekers, die worden gehoord door buurtteammedewerkers, vrijwilligers en mensen uit het enorme netwerk van Mechbal en Flores Pineda, waaronder medewerkers van de Regenbooggroep en de gemeente Amsterdam. Flores Pineda: “Elk mens is anders. We bedenken dus niet vooraf wat iemand nodig heeft. We vragen het: wat heb je nodig om uit de problemen te komen? Samen met onze ervaring, kennis en korte lijnen komen we daarmee een stuk verder dan andere instanties.” Deze unieke werkwijze van ervaringsdeskundigheid en een uitgebreid netwerk met korte lijnen leidde onlangs tot de nominatie van Excellent Project door het Kenniscentrum Amsterdam. Mechbal: “Dat maakt duidelijk dat onze nieuwe aanpak wordt gewaardeerd. Een aanpak waarbij we het draaiboek en protocollen opzijzetten en echt kijken naar de mens voor ons. De mens die alle informatie kan gebruiken om weer een dak boven zijn of haar hoofd te krijgen. In de grondwet staat immers dat iedereen recht heeft op wonen.”

Geen plan B 

Ondanks die grondwet kennen ze de gezegdes ‘van het kastje naar de muur’ en ‘door de bomen het bos niet meer kunnen zien’ helaas maar al te goed. De oorzaak: leefwereld en systeemwereld sluiten niet op elkaar aan. “Mensen weten vaak niet hoe het systeem werkt, waar je een huis kunt vinden. Omdat niemand een plan B heeft voor het geval van dakloosheid. Terwijl ziekte, een scheiding of verlies van werk daar zo maar toe kunnen leiden.” Hun doel is het breekpunt te voorkomen. Het moment dat iemand volledig wordt opgezogen door de dagelijkse zoektocht naar een bed en eten. Waardoor er geen ruimte meer is om problemen te overzien en op te lossen. “We geven mensen bij de WegWijsSalon het gevoel dat ze ertoe doen, dat ze geen nummer zijn. Dan merk je dat ze heel veel kunnen en zelf met oplossingen komen.”

Buiten slapen 

Velen hielpen ze afgelopen anderhalf jaar aan een huis. Velen hielpen ze ook aan een warme nacht. “Helaas moeten sommige mensen buiten slapen. Dankzij de Sheltersuit Foundation hebben we al velen blij kunnen maken met een echt warme slaapzak, die je ook als jas kunt dragen. Alles beter dan doodvriezen.” Voor het goede doel, nog meer warme slaapzakken, slapen ze donderdag 30 november in het Westerpark. Tijdens een zogenoemde Sheltersuit Sleep Out vragen ze samen met SEZO-collega’s en andere betrokkenen aandacht voor dakloosheid én zamelen ze geld in. Mechbal en Flores Pineda zijn blij dat ze dit keer als professionals buiten slapen, niet omdat het moet. “In onze slechtste tijd waren er nog geen sheltersuits. Het is een eerste oplossing voor mensen die niet anders kunnen. En we hebben er al zoveel mensen mee blij gemaakt, dat we het graag eens zelf proberen.”

Bijdragen aan de Sleep Out kan via sleepout.sheltersuit.com. Hulp nodig? De avondinloop WegWijsSalon is er elke woensdagavond van 17.30 tot 20.00 uur bij Daadkr8 aan de President Allendelaan 719 in Osdorp.