Gemeente vraagt Amsterdammers om advies voor een schone stad

Nieuws
Op zo'n manier getriggerd worden om je huisvuil neer te zetten, wil iedereen wel!
Op zo'n manier getriggerd worden om je huisvuil neer te zetten, wil iedereen wel! (Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Veel Amsterdammers helpen al bij het schoonhouden van de stad, maar er is meer nodig. De gemeente organiseert daarom een burgerberaad om advies van Amsterdammers te vragen.

Ondanks het feit dat elke dag het afval wordt opgehaald, de straten, pleinen en parken schoon worden gehouden is het vaak viezer op straat dan we willen. Veel Amsterdammers ergeren zich eraan.

Afvalexpert

Vandaar dat volgend jaar het burgerberaad schone stad wordt georganiseerd, waarin 150 Amsterdammers in gesprek gaan over hoe de stad beter kan worden schoongehouden. Wat vinden Amsterdammers belangrijk? Welke oplossingen zien zij? Want elke Amsterdammer heeft afval en moet het kwijt. De gemeente wil van deze zogenaamde afvalexpert leren.

In januari krijgen 10.000 willekeurige Amsterdamse bewoners en ondernemers een uitnodiging. Wie zich vervolgens aanmeldt, doet mee met een loting. Met deze loting worden de 150 deelnemers voor het burgerberaad geselecteerd, om zo een mix te krijgen van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, woonsituaties, opleidingen en uit alle stadsdelen.

Schone stad

Tijdens zes bijeenkomsten van maart tot en met juli gaan de 150 Amsterdammers in gesprek over een schone stad. Een onafhankelijk bureau begeleidt het burgerberaad. De deelnemers krijgen informatie, praten met deskundigen en gaan op excursie. Samen gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag ‘hoe houden we samen de stad beter schoon?’ en komen ze met adviezen voor de gemeente. Zijn deze adviezen financieel, juridisch en praktisch haalbaar? Dan voert de gemeente ze uit. 

De gemeente wil dat Amsterdammers meer zeggenschap hebben over de stad. Een burgerberaad helpt daarbij. Amsterdammers buigen zich over een actueel onderwerp en geven hier advies over aan de gemeente. Met een burgerberaad wordt een nieuw middel toegevoegd aan de traditionele vormen van participatie en inspraak. En daarmee werken we aan vernieuwing van de democratie.

Meer informatie is te vinden op Burgerberaad schone stad.