Amsterdam gaat vrijdag naar 30 km per uur

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - Het is bijna zover: vanaf 8 december geldt er een maximum snelheid van 30 kilometer per uur op de meeste wegen in Amsterdam. Hoe hard er gereden mag worden, wordt bij elke straat duidelijk aangegeven met verkeersborden. In de nacht van 7 op 8 december wordt er hard gewerkt om zo’n 4000 stickers te verwijderen. 

Om iedereen veilig aan het verkeer te laten deelnemen in de drukke stad, wordt de maximumsnelheid op veel wegen naar 30 km/u gebracht. De verwachting is dat er 20 tot 30 procent minder ongelukken gebeuren als iedereen langzamer rijdt. Bij een maximale snelheid van 30 km/uur is de overlevingskans van een voetganger bij een botsing met een auto 95 procent. Dat is 10 procent hoger dan bij 50 km/uur. Bestuurders hebben meer tijd om informatie te verwerken en te reageren op onverwachte situaties. Bij 30km/u twee keer zo kort en het blikveld breder. Waarschijnlijk halveert ook het verkeerslawaai halveert.

Even wennen

Een andere maximumsnelheid is best even wennen. Zeker voor mensen die dagelijks achter het stuur zitten. 30 kilometer per uur is veiliger. Voor bestuurders zelf, maar ook voor de scholieren onderweg naar school, de fietsers op weg naar hun werk, de overstekers en de voetballertjes in de buurt.

De maximumsnelheid geldt voor alle voertuigen op de rijbaan. (Elektrische) fietsers op een fietsstrook moeten zich dus ook aan de snelheid houden. De politie controleert op voertuigen die te hard rijden, dus ook op elektrische fietsen zoals fatbikes.

Nat wegdek

Door het natte weer zijn nog niet alle wegmarkeringen aangebracht. Er wordt de komende tijd hard gewerkt om alle werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden. Op amsterdam.nl/30km is te zien in welke straten de maximum snelheid van 30 km geldt.