Wie rijdt straks op de nu nog naamloze wagen voor ouderen?

Nieuws
In De Banne in Noord kunnen ouderen zelfstandig boodschappen doen dankzij de Bannehopper en chauffeurs.
In De Banne in Noord kunnen ouderen zelfstandig boodschappen doen dankzij de Bannehopper en chauffeurs. (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - In verschillende buurten van de stad rijden ze al, de elektrische wagentjes voor persoonlijk vervoer op korte ritten. Voor de Amsterdammer die niet eenvoudig tram of bus kan nemen in een stad waar het openbaar vervoer afgelopen jaren minder toereikend is geworden. In Slotervaart en Osdorp gaat begin 2024 een pilot van start. Er is vraag naar chauffeurs én een naam.

Door Shirley Brandeis

Niet meer zo mobiel, maar wel even de deur uit willen of moeten. Zo omschrijft Ditta Westerbeke van Buurthulp Nieuw-West de nieuwe vervoersdienst. “Verschillende buurten kennen al dit vervoer voor korte ritten. Het is een goede aanvulling op het openbaar vervoer en op de langere ritten van RMC. Bedoeld voor mensen die wat slechter ter been zijn en er even uit willen of moeten. En ook mooi: voor chauffeurs is het zinvol vrijwilligerswerk.”
Ouderen in die wijken zijn blij met het aanvullend vervoer, waarmee ze heen en weer worden gebracht voor de boodschappen, een afspraak bij een arts of een sociaal uitje, zoals een koffieochtend.

Gouden Mannen

Ook in Nieuw-West is de vraag naar dit soort hulp aanwezig, weet Westerbeke, die bij de protestantse diaconie in De Ark, achter het Sierplein in Slotervaart, lokale buurthulp heeft opgezet. “We hebben daar nu een open inloop op woensdag van half twee tot half vier. Mensen kunnen wat komen drinken, praten of langskomen met een gerichte vraag. Daar horen we over de behoefte aan vervoer.” Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer benaderde Westerbeke met het idee voor dit extra vervoer in de buurt. “Een uitkomst vonden we het bij Buurthulp. Samen met de Gouden Mannen, een groep actieve bewoners bij Daadkr8 in Osdorp, gaan we daarom een pilot starten in Slotervaart en Osdorp, een groot deel van Nieuw-West.”

Dankbaar

Bij Daadkr8 kwamen eerder dit jaar medewerkers van Flora4life uit Amsterdam-Noord op bezoek om hun kennis en enthousiasme te delen. Zij vertelden over de waardevolle aanvulling van persoonlijk vervoer dat zij in de wijk Floradorp aanbieden, over het werven van chauffeurs, allen vrijwilligers, en lieten de mensen een rondje met de Floramobiel rijden. Voor Floramobielchauffeur Elisa is het de beste vrijwilligersbaan die ze kan bedenken, vertelde ze. “Het maakt mijn wereld groter en de passagiers zijn je zo dankbaar. De praatjes die ik onderweg maak, maken mijn dag!”

Richting betaald werk

Ook in Nieuw-West worden momenteel vrijwilligers geworven voor de mobiel, die in Slotervaart nog geen naam heeft (zie onderaan dit artikel voor een oproep). “Voor sommigen is het een fijne vrijetijdsbesteding, voor anderen kan het een stap richting betaalde arbeid zijn doordat je ervaring opdoet,” vertelt Marieke Boon van Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer. Over het werk: “Werken in het personenvervoer is ontzettend belangrijk en dankbaar werk. Werk waarbij persoonlijk contact centraal staat. En werk dat er is. Openbaar vervoer, zorgvervoer, vrijwilligersvervoer en dagbestedingsvervoer kunnen allemaal extra mensen achter het stuur gebruiken.”

Vrijwilligers gezocht

In januari gaat het vervoer in Slotervaart op woensdag en donderdag rijden. In Osdorp zijn de dagen maandag en dinsdag. De exacte startdatum wordt nog bekend gemaakt op de website www.buurthulpnieuwwest.nl. Westerbeke: “We zijn nu vooral bezig met het werven van chauffeurs. Mensen die elke week een ochtend of een middag een paar uurtjes beschikbaar zijn om met een kleine elektrische wagen ouderen naar hun koffieclub, de markt of een andere plek in de buurt te rijden, en weer naar huis. Naar plekken waar ze anders niet of moeizaam komen. Mensen die het leuk vinden om zinvol vrijwilligerswerk te doen. En die natuurlijk van een praatje houden!”

Wie interesse heeft kan contact opnemen met Ditta Westerbeke op info@buurthulpnieuwwest.nl/06 5109 1058. Dan rijdt u misschien straks wel op de nu nog naamloze wagen. Idee voor een naam voor de wagen in Slotervaart? Ook die kan gemaild worden. Ter inspiratie: wijk De Banne heeft de Bannehopper, in Buitenveldert noemen ze het vervoer Heen en Weer en de Gouden Mannen in Osdorp rijden voortaan op de Gouden Karren.