Voedselpark Amsterdam en OBA over ‘Wat Eet Nieuw West’

Nieuws
Gezonde ingrediënten kunnen gewoon in de buurt worden geteeld, bijvoorbeeld in de Lutkemeer.
Gezonde ingrediënten kunnen gewoon in de buurt worden geteeld, bijvoorbeeld in de Lutkemeer. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Praten over eten in Amsterdam Nieuw-West kan de komende maanden in de OBA. Voedselpark Amsterdam en de OBA gaan, met wie mee wil doen, de komende maanden op ontdekkingsreis door Nieuw West om meer te leren over wat er nu gegeten wordt en hoe dit in het verleden was.

Dat kan van 16 december tot 22 mei. Dit project ‘Wat Eet Nieuw West’ begint zaterdag 16 december met een lezing van Bas Kok, auteur van het boek ‘Op een dag in Nieuw West’. Bas vertelt onder andere zijn ideeën over de geschiedenis en toekomst van stadslandbouw in stadsdeel Nieuw West. Na afloop is er een heerlijke kom soep van de Zaak van Smaak.


Hoe leuk is dit, zelf groente telen in de Lutkemeer. (Foto: aangeleverd)

De opening is in Bibliotheek Slotermeer, Slotermeerlaan 103E. De bijeenkomst is van 15.00 tot 17.00 uur.

Lutkemeer

Voedselpark Amsterdam is een ambitieus burgerinitiatief, gesteund door een groeiende groep van bewoners en organisaties. Meer dan 15.000 mensen ondersteunen het idee om de Lutkemeer opnieuw te bestemmen als landbouwgrond en hier een Voedselpark te realiseren voor de Amsterdamse bewoners.

Meer informatie via : https://voedselparkamsterdam.nl/ of mail naar activiteiten@voedselparkamsterdam.nl.

Stadslandbouwgebied

De Lutkemeer polder ligt in Nieuw-West, aan de westrand van Osdorp, bestaat uit zestig hectare vruchtbare kleigrond en ligt bijna vijf meter onder NAP. Burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam ziet de toekomst van de Lutkemeerpolder als agro-ecologisch landschapspark. De gemeente Amsterdam denkt hier anders over en wil vooral distributiecentra op deze vruchtbare grond ontwikkelen. De toekomst van de Lutkemeerpolder als voornamelijk stadslandbouwgebied is nog mogelijk.

Voedselpark Amsterdam

De vrijwilligers achter Voedselpark Amsterdam blijven in 2024 met activiteiten het belang van stadslandbouw, duurzaamheid, biodiversiteit, belang van water en bodem en de toegang tot gezond voedsel uitdragen. Burgerinitiatief Voedselpark Amsterdam is een steeds groeiende groep van mensen en organisaties, die de resterende zestig hectare vruchtbare grond van de Lutkemeerpolder aan de westrand van Amsterdam opnieuw wil bestemmen als landbouwgrond en die stad en platteland willen verbinden. Het behoud van de Lutkemeer is van belang voor klimaat en de wateropvang, het betrekken van de jeugd bij voedsel en verbinding van culturen tot de hoognodige stimulans voor de biodiversiteit. Voor de ontwikkeling van dit park hebben is een Bodemplan Lutkemeer opgesteld.

De strijd gaat door, ongeacht de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van distributiecentra. (Foto: aangeleverd)

Afbeelding
Afbeelding