Gratis rechtshulp bij de Rechtswinkel Nieuw-West

Nieuws
Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: “Het is heel belangrijk dat mensen hun rechten kennen en voor zichzelf opkomen."
Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver: “Het is heel belangrijk dat mensen hun rechten kennen en voor zichzelf opkomen." (Foto: Tom Feenstra/Fotomatic)

NIEUW-WEST - In 2021 kozen inwoners tijdens de verkiezingen voor de buurtbudgetten voor de Rechtswinkel Nieuw-West. Inmiddels is de rechtswinkel open en worden bewoners met hulpvragen geholpen. In de rechtswinkel kunnen bewoners juridische problemen bespreken.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over wonen, werken, kopen of huren. Of schade bij ongevallen of over besluiten van de gemeente.

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver vindt het goed dat er nu ook in Nieuw-West een Rechtswinkel is. “Het is heel belangrijk dat mensen hun rechten kennen en voor zichzelf opkomen. De rechtswinkel Nieuw-West is dus de plek voor inwoners met een laag inkomen. Hier kunnen zij hun juridisch gelijk halen als blijkt dat hun onrecht wordt aangedaan.” 

Beroepsadvocaten

Hasan Koç is advocaat bij Spuistraat 10 Advocaten en woont al zijn hele leven in Nieuw-West. Samen met Fatih Öksüz en Yucel Kaya richtte hij de rechtswinkel op.

Hasan: “Het is belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het recht”, vertelt hij. “Ook als je geen geld hebt voor een advocaat. Denk maar aan de toeslagenaffaire, waar veel mensen zonder kennis van de wet gedupeerd zijn. Een rechtswinkel helpt gratis en is toegankelijk.

Rechtenstudenten

Beroepsadvocaten begeleiden de rechtenstudenten die de bewoners helpen met hun juridische vraagstukken. Zo leert de student iedere dag bij en kan de rechtswinkel iedere dag iemand helpen. Inmiddels draaien er 3 studenten spreekuur bij de rechtswinkel. Zij doen dat op vrijwillige basis en staan onder begeleiding van Hasan en zijn collega’s. “Zo doen ze praktijkervaring op en dragen ze tegelijk bij aan toegankelijke rechtshulp.”

Laagdrempelig

Dat daar behoefte aan is, ziet het drietal tijdens de spreekuren op hun kantoor in het centrum. En aan de drukte bij de rechtswinkels die er al zijn, in andere stadsdelen. “Het loopt storm bij de bekendere rechtswinkels. Het verbaasde ons dat er in Nieuw-West nog geen rechtswinkel was, terwijl mensen juist hier ook behoefte hebben aan juridische hulp. Daarom hebben we er zelf een opgericht, in hartje Osdorp. We willen rechtshulp laagdrempeliger maken voor de bewoners van Nieuw-West.” 

De Rechtswinkel gratis juridisch ar.dvies, van arbeidsrecht en consumentenrecht tot huurrecht en letselschade. Bewoners kunnen er terecht voor de meest uiteenlopende situaties. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij: de huurbaas iemand uit de woning wil zetten, iemand is gebeten door een hond, iemand onterecht te weinig uitkering heeft gekregen, een product niet vergoed krijgt, ondanks het binnen de garantie valt of een kind heeft schade gebracht aan het bezit van een ander.

Neem contact op via info@rechtswinkelnieuwwest.nl of loop binnen tijdens ons gratis spreekuur en ons team staat u zo spoedig mogelijk te woord.

Het adres van de rechtswinkel is Wolbrantskerkweg 54. Het spreekuur is elke dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur of zijn bereikbaar via info@rechtswinkelnieuwwest.nl.