OBA in Slotervaart heropent de deuren in nieuwe locatie Casa Sofia

Nieuws
Oprichter Mohamed Mahdi voor de opening van Casa Sofia. De opening van de nieuwe locatie van de OBA betekent veel voor hem.
Oprichter Mohamed Mahdi voor de opening van Casa Sofia. De opening van de nieuwe locatie van de OBA betekent veel voor hem. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft deze week de deuren van een nieuwe locatie in Slotervaart geopend. De bibliotheek heeft zich met een kleine, uitleenbare boekencollectie gevestigd in het gloednieuwe buurtcafé van Casa Sofia, in het benedengedeelte van zorginstelling De Open Hof aan de Louis Bouwmeesterstraat in Slotervaart. Buurtgenoten kunnen hier ontbijten, lunchen, boeken lenen, kranten en tijdschriften lezen, vergaderen en meedoen aan verschillende workshops en activiteiten.

De opening werd drukbezocht door buurtbewoners, bewoners van de zorginstelling en belanghebbenden. Oprichter van Casa Sofia Mohamed Mahdi verwelkomde hen feestelijk onder leiding van moderator Abdelkader Benali. “Deze dag betekent voor mij heel veel. Achter de schermen hebben we met de gemeente en de OBA keihard gewerkt om de nieuwe OBA Next in Slotervaart waar te maken. Het is een ontmoetingsplek met een buurthuiskamer en bibliotheek. In Nieuw-West gaat het gebeuren. Hier zijn de jongeren, hier is het talent. Wij zijn de toekomst”, zegt Mohamed blij.

OBA Next

De buurthuiskamer huist niet alleen een café, maar ook een nieuwe vestiging van OBA Next, waardoor buurtbewoners daar nu terecht kunnen voor ontbijt, lunch, workshops, activiteiten en het lenen en lezen van boeken, tijdschriften en kranten. De vestiging was een lang gekoesterde wens van de omwonenden.

Buurtplatform Sierpleinbuurt en Bewonerscommissie Bouwmeester hebben zich onder andere hard gemaakt voor de komst van de OBA Next-vestiging. In de buurthuiskamer staan niet alleen taal, kunst, educatie en zorg centraal, maar juist ook ontmoeting en verbinding.

OBA-buurtplek

Bewoners initieerden de lobby voor de heropening van een OBA-buurtplek in deze specifieke wijk in Slotervaart. Na de verhuizing van de OBA-vestiging op het Sierplein in 2019 naar de Postjesweg, miste de buurt hier namelijk een eigen OBA-stek. Door de opening van de bibliotheek in Casa Sofia in de plint van de onlangs gerenoveerde zorginstelling De Open Hof komt er weer een OBA in deze buurt bij.

Buurtbewoners kunnen op deze nieuwe plek in Slotervaart een bescheiden boekencollectie lenen en boeken reserveren. Daarnaast kunnen zij bij Casa Sofia terecht voor een kop koffie, ontbijt en lunch en zijn er vergaderruimtes te boeken. In samenwerking met Combiwel Buurtwerk, een organisatie die zich inzet voor uiteenlopende buurtinitiatieven in Amsterdam, worden er straks op deze nieuwe plek ook verschillende workshops en andere activiteiten ontwikkeld, sámen met de lokale gemeenschap. De OBA in Slotervaart wordt hiermee een toegankelijk herkenningspunt in de wijk van, voor en door de buurt.

Emre Ünver

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver was ook aanwezig bij de opening. “Ondanks dat de wereld door de telefoon makkelijker met elkaar in contact komt, zie ik toch veel vereenzaming om me heen. Casa Sofia biedt een oplossing hiervoor. Mensen kunnen lezen, samenkomen en met elkaar interacteren. Lees 1000 boeken, ken 1000 gedachten. Lezen verbreedt je wereld. De toekomst zit in dit soort samenwerkingen, waarbij de gemeente samen met de OBA, instellingen én de buurt optrekt, zodat we de buurt voor iedereen staande houden”, aldus Ünver.

De nieuwe OBA in Slotervaart wordt mogelijk gemaakt door de SPUK-gelden: een specifieke uitkering van de Rijksoverheid om landelijk het bibliothekennetwerk te verstevigen en vergaand te professionaliseren.


Een impressie van nieuwe bieb in Slotervaart. (Foto: Iris Janssen)