Meeste bouw in 2023 waren sociale huurwoningen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

AMSTERDAM - In Amsterdam zijn vorig jaar meer dan 5.000 woningen in aanbouw genomen. Dat zijn er minder dan de 7.500 woningen die op het programma stonden, maar het is wel eerder dan verwacht.

Ongeveer 55 procent van deze in aanbouw genomen woningen is een sociale huurwoning. In totaal  zijn het 2.809 sociale huurwoningen, waarvan ruim 2.600 woningen door corporaties, 314 woningen met een middeldure huur tussen de 808,06 euro en 1.175,72 euro per maand, 731 dure huurwoningen, 1.300 koopwoningen, waarvan 45 koopwoningen met een prijs tot 355.000 euro.

Bouwkosten

Het is op dit moment lastig voor ontwikkelaars en corporaties om projecten financieel rond te krijgen omdat de bouwkosten en rente zijn gestegen. Ook is er onzekerheid over landelijk beleid rond middenhuur. Daardoor haken beleggers af.

Grondprijsindexering

Ook dit jaar zal het een uitdaging zijn om de doelen te halen. De afgelopen tijd heeft de gemeente samen met corporaties en ontwikkelaars verschillende maatregelen genomen om zoveel mogelijk door te bouwen. Zo hebben is de grondprijsindexering gedempt en zijn de plannen aangepast om projecten financieel haalbaar te maken.

Bij transformatieprojecten worden eerder afgesproken grondprijzen tegen het licht gehouden. Dit is gunstig voor de ontwikkelaar, omdat de grondprijzen hierbij lager uit kunnen vallen.