Drones mogen niet overal in de stad

Nieuws
Op de plekken waar het dronesverbod geldt, hangen nu borden in de openbare ruimte.
Op de plekken waar het dronesverbod geldt, hangen nu borden in de openbare ruimte. (Foto: gemeente Amsterdam)

AMSTERDAM - Drones zijn in het grootste deel van Amsterdam verboden. Op de plekken waar het verbod geldt hangen nu borden in de openbare ruimte. Deze ‘No-fly zone’ verkeersborden geven aan dat je niet met drones mag vliegen. 

Er zijn de afgelopen jaren steeds meer drones in de stad. Maar veel mensen kennen de vliegregels niet. In 2023 bleek 99 procent van de waargenomen dronevluchten zonder toestemming plaats te vinden.

Schiphol

Amsterdam ligt grotendeels in een gecontroleerd luchtruim van luchthaven Schiphol. Hier gelden specifieke regels om er te mogen vliegen met drones. Zonder toestemming vliegen kan het luchtverkeer in gevaar brengen. Daarnaast maken drones met camera’s inbreuk op de privacy van Amsterdammers, bedrijven en bezoekers.

Proef met borden in de stad

Op plekken waar veel ongewenst wordt gevlogen met drones, bijvoorbeeld het Vondelpark, Museumplein en de Johan Cruijff ArenA, wordt een proef gedaan. Daar zijn de No-fly borden geplaatst, om bewoners en bezoekers bewuster te maken van de regels. Daarnaast worden afspraken gemaakt met bekende webwinkels om klanten in de regio Amsterdam actiever te informeren over wat wel en niet mag.

Boete

De politie handhaaft op vliegen zonder toestemming en er worden boetes gegeven. De regels over dronevliegen zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid. Vragen kunnen gesteld aan het Amsterdam Drone Lab van de gemeente Amsterdam. Hier kan ook hulp worden gevraagd bij het aanvragen van een vergunning.