Gezocht: energieke senioren van alle leeftijden en achtergronden

Nieuws
Er is veel te doen bij ESAN, voor iedereen vanaf vijftig jaar.
Er is veel te doen bij ESAN, voor iedereen vanaf vijftig jaar. (Foto: (Foto’s en collage: Laura Aartsen) )

NIEUW-WEST - Dat de senior in de 21e eeuw niet alleen maar bingo wil spelen, een vermakelijke activiteit waar overigens niets mis mee is, is wel duidelijk als je een blik werpt op de goedgevulde kalender van ESAN. De letters staan voor Energieke Senioren Amsterdam Nieuw-West, een vrijwilligersorganisatie van, voor en door senioren (50+) met wortels in alle landen van de wereld. Mede-oprichter Joke Veldkamp vertelt over diverser, jonger en inclusiever worden.

Shirley Brandeis 

Behoorlijk vol, hoor.
Joke: “Onze activiteitenkalender barst van de activiteiten, ja. Van simpel samen genieten van een kop koffie in onze buurthuiskamer of lekker bewegen in de natuur, tot aan samen een museum bezoeken of een lezing over literatuur of klassieke muziek volgen. En alles daar tussenin.”

Wie regelt dat allemaal?
“We zijn een kleine organisatie met een groot bereik en met gelukkig tientallen vrijwilligers die zich inzetten bij de honderden activiteiten per jaar. Allemaal mensen die iets doen waar ze zelf plezier aan beleven, en anderen ook!”

Ik zie ook mannen erbij.
“Wat dat betreft zijn we behoorlijk divers. Waar zangverenigingen en praatgroepen nog wel eens mannen missen, wij ook, zie je bij veel ESAN-activiteiten een goede mix. Maar het mag nog wel diverser, hoor.”

Hoe?

“Door activiteiten aan te bieden die een bredere groep mensen aanspreken. Mensen die wat jonger zijn dan onze gemiddelde leeftijd nu. Denk aan onze leesgroep in de avond, in plaats van overdag. Of het schaaktoernooi dat Ruud, een van onze vrijwilligers, vanaf maart organiseert. Sinds kort hebben we ook een tweede koffie-inloop, op de donderdag, dat iemand van Antilliaanse afkomst mede-organiseert. Vanaf dag één waren er daardoor ook Antilliaanse en Surinaamse mensen aanwezig. We hopen dat dat nog meer mensen aantrekt uit allerlei culturen.”

Voor de verrijking?
“Inderdaad. We wonen in dit stadsdeel met een diversiteit aan bewoners. Dat is mooi. Dat willen we meer terugzien bij ESAN. We sluiten al aan bij iftars, ontmoeten graag mensen van andere culturen, maar we blijven een behoorlijk witte groep. Dat willen we niet zijn. ESAN is er voor alle senioren.”

En die hebben jullie ook heel wat te bieden.
“Een paar fijne locaties in de buurt waar je anderen kunt ontmoeten, waarmee je samen iets kunt ondernemen, waar je je kunt verrijken en kunt ontspannen. En waar je je ook kunt inzetten voor je buurtgenoten en jezelf. Tal van deelnemers aan onze activiteiten pakken ook zelf iets op om uit te voeren, of steken hun handen uit de mouwen op een of ander gebied.”

Nu ben ik 50-plus, maar…
“Je voelt je nog niet helemaal aangesproken. Dat kan. Terwijl ik weet dat we geen ouwe-mensen-club zijn. Ja, de gemiddelde leeftijd zit wel rond de 75, maar we hebben naast oudere senioren ook al heel wat jongere senioren hier rondlopen. Dankzij het enorme aanbod met, sorry voor het cliché, ieder wat wils.”

Te zien op een overzichtelijke website.
“Gemaakt door een van de jongere vrijwilligers. Die groep zien we bijvoorbeeld ook bij onze schrijvers van levensboeken, bij de fotografieworkshop, de eerdergenoemde leesgroep die we sinds kort ook in de avond zijn gestart en bij het museum- of theaterbezoek. Dat zijn toch dingen die 50-plussers kunnen aanspreken?

Ja zeker.

“En we hebben nog meer ideeën voor activiteiten die mensen van alle leeftijden boven de vijftig zullen aanspreken. Zoals een kledingruilbeurs en kooklessen van eten dat over is. De Buurtkeuken in Slotermeer is daar overigens heel goed in, koken met overgebleven etenswaren. Laatst maakte ik van gele bieten en koolraap een goddelijke soep. Goed betaalbaar, en dat is voor ons ook een punt van aandacht. De kosten om mee te doen aan onze activiteiten zijn laag, bij uitstapjes is vaak de Stadspas geldig en we hebben een steunfonds. Hier kun je aanspraak op maken als je te weinig te besteden hebt, maar graag mee wilt doen. Ook dat is voor ons inclusiviteit. Armoede moet geen drempel zijn.”

Je moet je bij ESAN gewoon altijd welkom voelen.
“Dat staat voorop. En niet denken dat je te oud of te jong bent, dat je er niet bijhoort omdat je niet hier geboren bent. Of niet mee kunt doen, omdat je krap bij kas zit. We zijn een fijne organisatie met mensen die zich graag voor anderen inzetten. En daardoor zelf hun leven ook een stukje rijker maken.”

Meer weten over ESAN? Kijk op de website www.energiekesenioren.nl, mail naar esan@energiekesenioren.nl of bel met 06-23 00 50 74.