Herdenking Februaristaking op Jonas Daniël Meijerplein

Nieuws
De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.
De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. (Foto: Gemeente Amsterdam)

AMSTERDAM - Zondag 25 februari wordt de Februaristaking van 1941 herdacht op het Jonas Daniël Meijerplein. De herdenking is openbaar toegankelijk.

De Februaristaking van 1941 heeft nationaal én internationaal grote indruk gemaakt. Het was de enige algemene politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied. Vele tienduizenden burgers legden het werk neer en kwamen op voor de vervolgde Joodse bevolking. De staking in Amsterdam kreeg direct gevolg in andere plaatsen. Ook in de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp werd gestaakt. Voor heel veel Nederlanders was de Februaristaking een inspiratiebron.

Stadswapen

Als blijk van erkenning en waardering verleende Koningin Wilhelmina de gemeente Amsterdam in 1946 het devies ‘Heldhaftig, vastberaden, barmhartig’. Dit is sindsdien toegevoegd aan het stadswapen. Nog altijd heeft de Februaristaking een belangrijke betekenis.

Bloemen

De organisatie verzoekt iedereen om een klein bloemstuk, een enkele bloem of een kleinschalig alternatief te bestellen of mee te nemen, met het oog op de duurzaamheid. 

De herdenking is om 16.45 uur op Jonas Daniël Meijerplein bij de Dokwerker. Meer informatie: februaristaking.nl.