Voedselpark is stichting en viert feest en voert acties

Nieuws
De strijd om de Lutkemeer gaan nog altijd door.
De strijd om de Lutkemeer gaan nog altijd door. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - Voedselpark Amsterdam is officieel een stichting geworden. De lancering van Stichting Voedselpark Amsterdam wordt gevierd op vrijdag 1 maart in Cinema de Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125. 

Het programma begint om 16.30 uur met de première van de Engelstalige versie van de docu ‘Duurzaam Corrupt Lutkemeer’ van Dr Mokum en om 17.30 uur een borrel ter ere van de oprichting van Stichting Voedselpark Amsterdam, om 18.00 uur poldersnacks en muziek.

Lutkemeerpolder

Met de start van de stichting wordt een belangrijke stap gezet op weg naar het behoud van de Lutkemeerpolder voor toekomstige generaties. Volgens de stichting is dit pas het begin, want Stichting Voedselpark heeft als doel het oprichten en ondersteunen van een keten van Voedselparken in de regio Amsterdam en omstreken. Zo wordt gewerkt aan een lokaal regeneratief voedselsysteem, het versterken van lokale ecosystemen en bevorderen van samenwerking en duurzame productiemethoden. 

Voor meer informatie en aanmelding: https://voedselparkamsterdam.nl/lancering-stichting-voedselpark-amsterdam/.

Nog meer acties

Op woensdag 6 maart neemt burgerbeweging Red Ons Groen de Zuidas over. Bezorgde burgers gaan protesteren op het Gustav Mahlerplein bij Station Zuid tegen vastgoedontwikkelaars die met buitenlandse investeerders distributiecentra bouwen op onze schaarse grond en groen.


Dit beeld zegt genoeg. (Foto: aangeleverd)

“Overal in het land worden groen en grond opgeofferd voor enorme grijze dozen. Niet in de eerste plaats vanwege de vraag naar bedrijfsruimte maar vooral aangejaagd door veelal buitenlandse investeerders die actief kapitaal in grond en vastgoed steken voor rendement. Nederland heeft nu al twee keer meer distributiecentra per persoon dan Duitsland”, vertelt een van de initiatiefnemers Alies Fernhout.

Zuidas

Directe aanleiding voor de actie is het dreigende scenario in de Lutkemeerpolder. Proptimize BV, gevestigd op de Zuidas, wil een distributiehal van 55.000 vierkante meter bouwen op de laatste vruchtbare landbouwgrond van Amsterdam. Voor investeringsmaatschappijen zoals deze is geen groen veilig, en elke onbebouwde vierkante meter betekent meer rendement. Deze grootschalige ontwikkelingen bedreigen niet alleen het groen, maar ook de leefbaarheid van bewoners in Amsterdam Nieuw-West. We roepen iedereen die ons groen een warm hart toedraagt op om naar Station Zuid in Amsterdam te komen op 6 maart. Red de Lutkemeerpolder van de nietsontziende bouwlust van investeringsmaatschappijen. Stop de verdozing, red ons groen!” aldus Alies Fernhout.

Protestactie

De protestactie begint om 12.00 uur op het Gustav Mahlerplein met sprekers, een theatrale actie die de bedreiging van onze groene leefomgeving symboliseert. De dresscode is business-sjiek. Voor deelname aan de actie kunnen mensen zich inschrijven via de website: www.redonsgroen.nl/agenda of door te mailen naar info@redonsgroen.nl. 

De actie vindt plaats in het kader van de Red Ons Groen campagne van Voedselpark Amsterdam en Behoud Lutkemeer en wordt ondersteund door een grote groep betrokken burgers, milieuactivisten en meer dan veertig groene partners waaronder Urgenda, Patagonia en Land van Ons. Meer info: www.redonsgroen.nl.  

Woensdag 28 februari worden spandoeken en protestborden gemaakt ter voorbereiding van de Zuidas Protest op 6 maart. Dat gebeurt van 19.30 tot 21.30 uur in de Stadskas Tuin van Toorop, Jan Tooropstraat 8 in Amsterdam. Hulp is welkom en kan zich aanmelden via: voedselparkamsterdam.nl,

 ’Alle beestjes tellen’ 

Onder het motto ‘Alle beestjes tellen’, wordt woensdag 13 maart actie gehouden van 13.00 tot 15.00 uur bij de Stopera. Deelemers worden gevraagd om tekeningen van dieren mee te nemen, net als maskers, knuffels of iets anders, om de Nederlandse biodiversiteit te zichtbaar te maken. Kinderen zijn welkom. Neem stoepkrijt mee zodat er insecten, vogels en planten getekend kunnen worden.  

Verzamelen gebeurt om 12.45 uur op het plein voor de Stopera. Om 13.00 start van de actie met het motto ‘Red de beestjes, Red ons groen, Stop de verdozing!’

Distributiehallen

Verschillende deelnemers gekleed als (paas)haas, vlinders, egels, wormpjes, wormen, spinnen, vogels, enzovoort zijn aanwezig, evenals grijze (lopende) dozen met de namen van de betrokken bedrijven erop.
Het wordt schminken, er zijn toespraken, muziek en tikkertje tussen ‘insecten’ en ‘distributiehallen’.
Het einde van de actie is tussen 14.45 uur en 15.00 uur.

Het doel van de actie is het tonen van de biodiversiteit die verloren gaat bij de bouw van een distributiecentrum in de Lutkemeerpolder, met als tegenstelling de grauwe en grijze omgeving die zal ontstaan. Deze demonstratie maakt deel uit van een grotere campagne die zich richt op het behoud van groene ruimtes in de stad.