Laatste bijeenkomst over Jongerencentrum Smoes

Nieuws
Jongerencentrum Smoes, een thuis voor veel Badhoevedorpers en inwoners van Sloten geweest.
Jongerencentrum Smoes, een thuis voor veel Badhoevedorpers en inwoners van Sloten geweest. (Foto: aangeleverd) )

NIEUW-WEST/BADHOEVEDORP - Precies 50 jaar nadat Jongerencentrum Smoes officieel van start ging, namelijk op 11 mei 1974, komt er een boek uit over het jongerencentrum waarin uitgebreid in wordt gegaan op de 25-jarige geschiedenis van Smoes.

Kees Schelling, inwoner van Badhoevedorp, is één van de schrijvers van de boekenserie ‘Rond de Sloterbrug’  en heeft Smoes, dat bijna af is, geschreven. Hij organiseert ‘opwarmrondjes’ voor het verschijnen van het boek over Jongerencentrum Smoes. Zondag 7 april is het vierde en laatste ‘opwarmrondje’ in het dorpshuis van Sloten, Nieuwe Akerweg 14. Aanvang 14.00 uur.

Smoes

Smoes was een jongerencentrum voor Badhoevedorp en Sloten en heeft van 1974 tot 2000 bestaan. Kees Schelling vertelt op 7 april over het reilen en zeilen van Smoes in de jaren negentig. De tijd waarin er tijdens de zogenaamde ‘ontdekkingstochten’ heel veel beginnende bands optraden. Maar ook grote bands klommen in die jaren het podium op zoals 5 Slag 1 Wijd, De Gigantjes, Gruppo Sportivo en Racoon.

‘Smoes voor Afrika’

Het waren ook de jaren van de grote acties zoals ‘Smoes voor Tsjernobyl’ en ‘Smoes voor Afrika’. Onder invloed van techno en dance was Smoes het toneel van grote feesten en in samenwerking met de Dorpsraad werd jarenlang een kinderdisco georganiseerd. 

De laatste jaren liep de belangstelling terug, vrijwilligers waren steeds moeilijker te vinden en de medewerkers die er nog waren, waren niet meer opgewassen tegen de regelmatig terugkerende hommeles in het jongerencentrum. In september 2000 sloot Smoes definitief de deuren.

‘De koe’

Kees Schelling vertelt het verhaal van die periode met behulp van veel foto’s en ander materiaal uit die jaren. Oud-medewerkers Edwin Kas, Ard Tuyp en Kees de Rooij vertellen een aantal bijzondere verhalen uit die tijd. En Willem Kranstauber, de maker en bedenker van het Smoes-icoon ‘de koe’ vertelt over de geschiedenis van de koe in de jaren 90.

Boek gepresenteerd

De middag begint om 14.00 uur. De toegang is gratis.

 Het boek ‘Smoes, Jongerencentrum van Badhoevedorp en Sloten’ verschijnt op 11 mei en wordt die dag ook in het Dorpshuis in Sloten gepresenteerd.