Van het stadsdeelbestuur Nieuw-West: ‘Kunst en cultuur als smeermiddel van de samenleving’

Nieuws
Sandra Doevendans.
Sandra Doevendans. (Foto: Tom Feenstra/Fotomatic)

“Kunst en cultuur zijn de levensader van de menselijke expressie en een van de sleutels tot liefde voor diversiteit. Het kan daarmee onze wereld weerspiegelen. Het dient als katalysator voor de ontwikkeling van geesten en talenten, stimuleert creativiteit en bevordert het gevoel ergens bij te horen. En daarom is het cruciaal dat er ook inclusieve en toegankelijke kunst en cultuur moet zijn.”

In de kern bieden inclusieve kunst en cultuur een platform voor stemmen die lange tijd niet gehoord werden of zelfs tot zwijgen zijn gebracht. Door diverse perspectieven, ervaringen en identiteiten te omarmen, verrijken we niet alleen ons collectieve begrip, maar stellen we ook individuen in staat ons eigen unieke culturele erfgoed te verkennen en te vieren. Ik denk bijvoorbeeld aan Cinema De Vlugt, waar filmhuisfilms naast blockbusters en Turkse romcoms worden getoond. Films die de diversiteit van culturele expressie weerspiegelen.

Zeker in deze tijd van polarisatie kunnen we niet zonder. Kunst en cultuur verbreden onze horizon, wakkeren de nieuwsgierigheid aan en bevorderen empathie.

Via allerlei vormen zoals muziek, beeldende kunst en performance maken kinderen en jongvolwassenen kennis met verschillende culturen, tradities en levenswijzen, waardoor we investeren in levenslange waardering voor diversiteit en inclusie. Denk bijvoorbeeld aan het Blauwe Zone Festival, waarbij culturele organisaties, kunstenaars en andere makers hun deuren openen voor het publiek. Dit evenement biedt een kans om diverse vormen van kunst en cultuur te ervaren en te vieren.

Bovendien spelen inclusieve kunst en cultuur een centrale rol in de talentontwikkeling. Door eerlijke toegang te bieden tot middelen, kansen en vertegenwoordiging, stellen ze aspirant-kunstenaars en artiesten van alle achtergronden in staat te groeien en boven zichzelf uit te stijgen. Of het nu gaat om gemeenschapsprogramma’s, onderwijsinitiatieven of grassrootsbewegingen, inclusiviteit zorgt ervoor dat talent wordt erkend en gekoesterd, ongeacht de sociaal-economische status of cultureel erfgoed.

Het bereiken van echte inclusiviteit in kunst en cultuur vereist echter voortdurende inspanning en toewijding. Het omvat het wegnemen van barrières voor toegang, het uitdagen van stereotypen en het versterken van gemarginaliseerde stemmen. Het vereist doelbewuste inspanningen om ervoor te zorgen dat iedereen, ongeacht achtergrond of omstandigheid, de kans heeft om deel te nemen aan, te creëren en bij te dragen aan het culturele tapijt van de mensheid.

Kortom, inclusieve kunst en cultuur zijn niet alleen essentieel voor de ontwikkeling van geesten en talenten, maar ook voor het bevorderen van een rechtvaardigere en meelevende samenleving. Door diversiteit te omarmen en inclusiviteit te bevorderen, ontsluiten we het volledige potentieel van de menselijke creativiteit en verbeelding, verrijken we levens en geven we vorm aan een betere toekomst voor toekomstige generaties.

Daarom zetten we in Nieuw-West in op het ondersteunen van onze kunstenaars en organisaties via netwerkevents, aangepaste subsidieregelingen en door met de sector zelf te kijken wat nodig is. En daarom geloof ik ook in een groter theater waarbij kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen en blijven met professionele kunst en cultuur. Zodat zij kunnen dromen over hun eigen toekomst, want als je iets niet kent kun je er ook niet naar gaan verlangen.”

Sandra Doevendans, stadsdeelbestuurder van Amsterdam Nieuw-West