2 miljoen euro extra voor spelen en bewegen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Twee miljoen euro extra voor spelen en bewegen

AMSTERDAM - De gemeente gaat de speelplekken in Amsterdam leuker en uitdagender maken. Daar wordt dit jaar twee miljoen euro extra voor uitgetrokken.

Steeds meer kinderen brengen het grootste deel van hun dag zittend door. Tikkertje op een pleintje heeft vaak plaatsgemaakt voor urenlang turen naar een scherm. Dat heeft niet alleen invloed op de fysieke gezondheid van kinderen, maar ook op hun sociale en mentale welzijn. Kinderen ontmoeten elkaar minder en zijn minder fit. De wil om buiten te spelen moet daarom aantrekkelijker gemaakt en kinderen worden aangemoedigd om te bewegen.

Met een totale pot van 4,6 miljoen euro worden meer dan zeventig speeltuinen en speelplekken aangepakt. Ongeveer 25 daarvan zijn al voor de zomer klaar. Het huidige speelaanbod wordt verbeterd en samenspeelplekken voor iedereen gecreëerd en er worden urban sports locaties opgezet. Dit betekent meer variatie, meer uitdaging en vooral meer plezier in de speeltuinen.

De extra miljoenen worden slim besteed. Het meeste geld gaat naar de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Daar bewegen kinderen het minst. Zo komt er in Zuidoost een nieuwe grote speelplek en krijgt Osdorp een multifunctionele sport- en speelplaats. Ook de historische speeltuin UJ Klaren wordt vernieuwd, met extra aandacht voor toegankelijkheid. Daarnaast wordt het initiatief ‘Dynamische Schooldag’ uitgebreid, waarbij kinderen onder schooltijd meer gaan bewegen, en zitten en bewegen afgewisseld worden. Dit jaar sluiten twintig basisscholen zich aan bij de ‘Dynamische Schooldag’.