Leila richtte Stichting Moedernetwerk op voor ouders van kinderen met een beperking: “Wij verbinden en slaan bruggen”

Nieuws
Leila Badaou: "Inmiddels is mijn werk voor het Moedernetwerk mijn fulltimebaan."
Leila Badaou: "Inmiddels is mijn werk voor het Moedernetwerk mijn fulltimebaan." (Foto: Kitty de Jong)

NIEUW-WEST - In 2008 startte Leila Badaou Stichting Moedernetwerk Amsterdam. Ontstaan vanuit de behoefte om ondersteuning te bieden aan moeders van kinderen met een beperking in Amsterdam Nieuw-West. En om bruggen te slaan tussen verschillende culturen. Het netwerk is de grote trots van Leila: “We hebben een fantastisch team met veel ervaringsdeskundige vrijwilligers. Samen helpen we moeders hun eigen kracht te herkennen en gebruiken.”

Leila kwam op het idee voor het Moedernetwerk toen zij werkzaam was voor het kinderdagcentrum (KDC). Hier kwam zij destijds via haar zusje terecht; die liep daar stage. Ze zochten er groepsbegeleiders voor de dagbesteding. “Ik ben op gesprek gegaan en werd meteen aangenomen”, vertelt Leila. “Bij het KDC heb ik jarenlang gewerkt als groepsbegeleider van kinderen met een verstandelijke beperking. Heel mooi en dankbaar werk. Wel liep ik daar tijdens mijn werk tegen bepaalde dingen aan. Bijvoorbeeld dat er veel onbegrip was voor de culturele verschillen van de gezinnen die bij ons kwamen. Steeds vaker werd ik gevraagd om advies of hulp en voor het overbruggen van culturele verschillen; binnen het KDC zelf maar ook bij huisbezoeken.”

Zorgconsulent

Omdat de adviesrol van Leila steeds uitgebreider werd, besloot ze een opleiding tot zorgconsulent te volgen. Na het afronden daarvan werd binnen de organisatie een nieuwe functie gecreëerd, zodat Leila er als zorgconsulent aan het werk kon. “Dat was heel mooi, want zo konden we onze zorg uitbreiden van alleen voor het kind naar het kind met het gezin eromheen. De ouders kunnen namelijk vaak wel de nodige hulp gebruiken bij het zorgen voor hun kind met een beperking en bij het verdelen van de aandacht over de rest van het gezin.”

Contact en verbinding

Door alle contacten die ze met ouders had, merkte ze dat er behoefte was aan meer contact tussen en ondersteuning voor de moeders. “Ik wilde deze moeders graag helpen om meer in hun eigen kracht te komen”, legt Leila uit. 

“Ik zocht naar een manier om ze bij elkaar te laten komen, zodat zij hun ervaringsverhalen met elkaar kunnen delen. Op die manier kunnen ze herkenning, hulp en een luisterend oor vinden bij elkaar. Buiten de instanties om, dus ook in het weekend of ’s avonds. Zo ontstond het idee voor het Moedernetwerk. Ik heb het netwerk destijds naast mijn vaste baan opgezet als vrijwilliger en in de afgelopen jaren hebben we het steeds verder kunnen uitbreiden en professionaliseren.”

Verder ontwikkelen

Het Moedernetwerk ontwikkelt zich nog iedere dag. “We hebben veel plannen”, vertelt Leila enthousiast. “Zo willen we bijvoorbeeld kunstzinnige activiteiten starten, die de zintuiglijke ontwikkeling van kinderen helpen te stimuleren. We gaan bij deze activiteiten helemaal uit van het kind: wat kan het en waar heeft het behoefte aan? De ouders spelen hierin ook een rol, we laten ze bijvoorbeeld spelen met het kind. Door op deze manier samen bezig te zijn, ontdekken ouders ook weer een andere kant van hun kind, en dat is heel mooi om te zien.”

Vrijwilligerswerk

Lange tijd waren de uren die Leila besteedde aan het Moedernetwerk vrijwillig. “Ik heb er heel veel vrije tijd in gestoken toen ik nog bij het KDC werkte”, vertelt ze. “Inmiddels is mijn werk voor het Moedernetwerk mijn fulltimebaan. En meer dan dat! Mijn hele hart zit in deze organisatie. Het werk houdt eigenlijk nooit op, omdat ik allerlei verschillende rollen heb en verantwoordelijk ben. Dat kan lastig zijn, maar ik ben er ook ontzettend dankbaar voor. Vrijwilligerswerk heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf beter heb leren kennen en maakte het mogelijk mezelf te ontwikkelen op een nieuw terrein. Voor iedereen die overweegt vrijwilligerswerk te gaan doen, zeg ik: doen! Het geeft je de mogelijkheid en vrijheid om je eigen pad te bewandelen en een nieuwe kant van jezelf te ontdekken.”

Wie het leuk lijkt om bij het Moedernetwerk aan de slag te gaan als vrijwilliger, kan contact opnemen met Leila Badaou via info@moedernetwerk.nl. Voor andere een andere vrijwilligersbaan: Jelle Guijt van Vrijwilligers Centrale Amsterdam via j.guijt@vca.nu of tel. 06-34030720. Of kijk op www.vca.nu.