Waardige herdenking Plein ’40-‘45

Nieuws
Waardige herdenking Plein ’40-‘45.
Waardige herdenking Plein ’40-‘45. (Foto: Marc Roodhart)

NIEUW-WEST - De melancholische klanken van het muziekensemble Roman Oro vergezelden de genodigden en het publiek tijdens de inloop voor de herdenking op Plein ’40-’45. Op 4 mei werd het tweede Herdenkingsplein van Amsterdam voor deze gelegenheid ingericht en het publiek was vrij om een zitplaats te kiezen en in een tent te schuilen voor de regen.

Waardige herdenking Plein ’40-‘45

‘Iedereen koestert eigen gedachten’

Zeinab El Bouni trad op als ceremoniemeester en als spoken word artiest wist zij met haar teksten het belang van herdenking met nieuwe woorden naar nieuwe plekken te brengen. Dat verdraagzaamheid centraal staat, kwam ook naar voren in de voordracht van Max Pickkers, theatermaker en opgegroeid in Osdorp, die de betekenis van verbinding benoemde. Daarop sprak stadsdeelbestuurder Nazmi: “Iedereen koestert eigen gedachten en emoties over het verleden en heden. Dat overbruggen we door met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, ook al is het ongemakkelijk. Vrijheid is nooit af.”

Nadat de trompettist de Last Post’ speelde, bleef het twee minuten doodstil op het plein met meer dan 200 aanwezigen. Na afloop werd het Wilhelmus, gespeeld door beiaardier Mathieu Polak op het Vrijheidscarillon, zachtjes meegezongen.

Meer dan tien bloemstukken en kransen werden gelegd door het stadsdeelbestuur, het lokaal 4-5 mei comité, vertegenwoordigers van de stadsdeelcommissie en ook een groot aantal organisaties zoals ESAN, Eigenwijks.

Een groep ondernemers van de markt op het plein droeg rood-witte kaffiyehs en ook zij hebben een krans gelegd: voor alle oorlogsslachtoffers, staat daarop. Bewust wilden zij niet provoceren en het doel was om stil te staan bij alle onschuldige oorlogsslachtoffers. “Het was een prachtige, respectvolle herdenking.”

Ten slotte sprak Samir el Hadaoui. Als Nederlands-Marokkaanse vader droeg hij een brief voor aan mijn zoontje van 4, waarin hij met voorbeelden de linken legde met het (nabije) verleden, het heden en de toekomst, zijn angsten en de vragen waar hij geen antwoord op heeft. Dit zorgde voor veel ontroering.

Alle herdenkingen zijn waardig verlopen. Door het fantastisch werk van de lokale 4-5 mei comités in Nieuw-West, alle samenwerkingspartners, de vrijwilligers en vooral door bewoners uit Nieuw-West.