Kransen herdenkingsmonument Sloterplas op klaarlichte dag vernield

Nieuws
Kransen herdenkingsmonument Sloterplas op klaarlichte dag vernield.
Kransen herdenkingsmonument Sloterplas op klaarlichte dag vernield. (Foto: aangeleverd)

NIEUW-WEST - ‘Allahoe akbar’ klonk het minutenlang tijdens de dodenherdenking aan de Sloterplas. Het verstoorde een mooie bijeenkomst, georganiseerd door het lokale bewonerscomité. Helaas bleef het niet bij dit incident. Afgelopen zondagmiddag zijn de kransen en bloemstukken vernield door onbekenden. Ook op andere locaties waren incidenten tijdens en na 4 mei.


Door Shirley Brandeis

‘Bij één bloemstuk zag ik duidelijk een voetafdruk’

Even dacht ze, hoopte ze nog, dat het de wind was geweest die had huisgehouden bij ‘haar’ monument. 4 mei comitévoorzitter Martje Postma is de ochtend na het aantreffen van de chaos op de boulevard aan de Osdorpse kant van de Sloterplas nog van haar stuk. “Opeens zie je als je dichterbij komt dat het niet weggewaaid is, maar gewoon vertrapt. Bij één bloemstuk zag ik duidelijk een voetafdruk, een houten standaard waarop bloemen lagen was kapot gemaakt, linten waren weggehaald, bloemstukken uit elkaar getrokken. Het bloemstuk van de SP vonden een dag later vertrapt en wel verderop aan de kade terug. Het ergste is dat niemand wat gezien lijkt te hebben, terwijl het op klaarlichte dag is gebeurd.”

Openbare boosheid

In de aanloop naar 4 mei waren er meer incidenten. Dat begon al op 24 februari, toen het lokale herdenkingscomité van de Februaristaking (vlak bij Plein ’40-’45 staat het monument voor Willem Kraan) de herdenking afgelastte nadat een bestuursadviseur van stadsdeel Nieuw-West op sociale media had opgeroepen tot een Februari-Intifada. De reden van het afgelasten - bezorgdheid - leidde tot openbare boosheid van de stadsdeelvoorzitter richting het comité, en heel wat media-aandacht. Een verbindend gesprek een maand later met hem, op aandringen van het bewonerscomité, nam het ongenoegen niet weg.

Toeterstoet

Ondertussen zetten enkele ambtenaren zich samen met de bewonerscomités stevig in voor een waardige herdenking. Incidenten konden niet worden voorkomen, maar de veiligheid moest wel voorop staan. Sommige comitéleden keken wel wat angstig naar wat er 4 mei zou kunnen gebeuren. Een week eerder was er ook al enige onrust. Tijdens een schoolherdenking op het Sierplein reed een toeterstoet met schreeuwende mensen, die vlaggen vasthielden, langs. Het portret van Anne Frank op het monument bleek beplakt en tijdens de herdenking werden pro-Palestijnse kreten geroepen. Ook 4 mei zelf bleef niet vrij van onwaardigheid. “Bij het monument aan de Haarlemmerweg reed vlak na acht uur een toeterende auto waar een Palestinavlag uithing langs,” vertelt Hélène de Bruine van het 4 mei comité daar. Zij miste afgelopen weekend opeens enkele linten bij het monument. Op Plein ’40-’45, waar het stadsdeel zelf de herdenking organiseert sinds het uiteenvallen van het bewonerscomité aldaar, was het rustig. Onder de kransenleggers waren ook ondernemers met rood-witte keffiyehs. ‘Bewust wilden zij niet provoceren,’ schreef de gemeente in haar persbericht. Een foto op het Instagram-account van de gemeente, met daarop breeduit lachende ondernemers bij het herdenkingsmonument, schoot bij menigeen in het verkeerde keelgat.

Intimiderend geklap

Tijdens het opruimen zondagavond van de restjes bloemstukken aan de Sloterplas kreeg Postma, die al eerder door kinderen beschilderde herdenkingsstenen bij het monument miste, nog een intimiderend geklap van een groep jongeren te horen. “Ik stond daar met tranen in mijn ogen. Gelukkig stond een man bij het monument te bidden. Voor vrede, liet hij weten. En daar is die plek voor bedoeld. Om te bidden, niet om te vernielen!” Jammer ook vindt ze dat het bloemstuk van Pink Nieuw-West is vernield. De organisatie voor LHBTQI+-ers had na jaren weer een bloemstuk geplaatst. Nadat bij een eerdere herdenking met hun bloemstuk was gevoetbald, waren ze weer aanwezig. Dat nu net ook dit roze bloemstuk is gehavend…”

De woordvoerder van het stadsdeel noemt het incident triest en onacceptabel. Het stadsdeel heeft contact opgenomen met de politie.

 Restjes bloemen als stille getuigen van de vernielingen.