Wat is er nu eigenlijk aan de hand in de financiële markten?

Partnerbijdrage
Een gesprek met Edwin Dewnarain, directeur van The Sandt Investment Engineers.
Een gesprek met Edwin Dewnarain, directeur van The Sandt Investment Engineers. (Foto: Terraced Towers Rotterdam / Ontwerp John Bosch van OZ architect)

De financiële markten staan op zijn kop. Heel veel manieren van beleggen zijn in het geding geraakt. Het is lastig, omdat men door alles wat er gebeurt door de bomen het bos niet meer ziet. Je weet eigenlijk niet meer of je investering en de manier van investeren nog zal functioneren op de korte en middellange termijn, laat staan op de lange termijn. Wij spreken Edwin Dewnarain, directeur van The Sandt Investment Engineers, die sinds 2015 een exclusieve investeringsmaatschappij leidt. Wij vragen hem over zijn ideeën én zaken die actueel zijn in onze maatschappij. 

“Politiek. Het is niet relaxed, maar je hebt er wel mee te maken als onderneming. Iedereen heeft verschillende ideeën over de overheid. Deze meningen kunnen je als ondernemer op het verkeerde been zetten wat betreft de keuzes die je moet maken. Onze strategie is simpel: gewoon ondernemen en ervan uitgaan dat de overheid de problemen die zij heeft zal gaan regelen, zoals altijd. Eigenlijk is er vanuit de overheid weinig veranderd voor ondernemingen. Je bent een Nederlandse onderneming, hebt Nederlandse regels en moet nog steeds belasting betalen. Dat zal niet veranderen.”

Er zijn verschillende problemen in de Nederlandse bouwwereld. Jullie zijn een onderneming in de bouwsector. Hoe gaan jullie hiermee om? 

“Deze problematiek is één van de pijlers van ons fundament. De kracht van de Nederlandse bouw mobiliseren wij en zetten we in bij andere landen. De betrokken partners in deze formatie hebben meerdere prijzen bij oplevering gewonnen. Van het beste woongebouw van Nederland met het Sluishuis in Amsterdam, tot en met de beste nieuwe wolkenkrabber van de wereld met de Valley op de Zuidas. Het lange bestaan van de partners en dat zij op een bepaald niveau werken, geeft mij het vertrouwen dat ons portfolio hoogwaardig is opgebouwd en verder zal groeien.”

De financiële markten zijn erg volatiel. Heeft dat invloed op jullie zakendoen?

“Niet alleen de volatiliteit maar ook rendementsuitdagingen, regelgeving en fiscale veranderingen, het missen van de juiste informatie, de complexiteit van bepaalde handel en uiteraard de inflatie zijn van invloed. Wij werken vanuit het basisprincipe ‘eenvoud is kracht.’ Deze ouderwetse manier werkt nog steeds in deze moderne tijd. Als je geen problemen ziet of herkent, kun je er ook niets aan doen. Wij hebben ons sinds de start in 2015 voorbereid op vele uitdagingen, wat nu zijn vruchten oplevert.”

Je hoort veel over impactbeleggen. Wat betekent dit voor jullie? 

“Die vraag heb ik wel eens vaker gehoord, en dat iedereen dat nu doet. Duurzaam beleggen heeft in de afgelopen jaren enorm aan populariteit gewonnen, aangezien steeds meer beleggers zich bewust worden van de langetermijneffecten van hun investeringen op de samenleving en het milieu. Het stelt beleggers in staat om hun geld te laten werken voor zowel persoonlijke financiële doelen als voor bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Die verandering van mindset merken wij zelf direct onder onze cliënten. Het aanbod van duurzame beleggingsproducten is ook aanzienlijk toegenomen. Dat maakt het voor beleggers steeds complexer om keuzes te maken. Ik denk dat beleggers midden in een transitie van bewustwording zitten. Als ik bewust word van iets, dan kan ik de sterke en zwakke punten herkennen en zal ik moeten bijsturen: het één en ander moeten gaan veranderen. Hier hebben veel investeerders nu mee te maken. Je wordt door de huidige omstandigheden gedwongen om alle investeringen die je hebt lopen, onder de loep te nemen. Niet eens een slechte strategie, maar wel een lastige, omdat het veranderen van beleggingen nooit leuk is.”


Edwin Dewnarain,  Founder/Principal Director: “Wij bieden u beleggingsmogelijkheden op maat vanaf € 100.000 euro.” 

Kernwaarde

“Meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken is een oer-Hollands gezegde dat het belang van nauwkeurige informatie en planning benadrukt, in plaats van te vertrouwen op onzekere veronderstellingen of risicovolle acties. Dit gezegde is een kernwaarde binnen onze organisatie. De markt komt nu in een transitie, waarbij bewustwording een grote rol gaat spelen en men de uitkomst van de gedane duurzame investeringen uit het verleden gaat meten. Er zal worden bijgestuurd, dingen gaan veranderen. Deze ontwikkeling wordt nu herkend door veel investeerders. Voor mij is impactbeleggen meer dan alleen de vraag: ‘hoe kun je geld verdienen met nieuwe innovaties om een betere wereld en een gezond milieu te creëren?’ Dit gedachtegoed komt uit de jaren 90. We leven nu in een andere tijd. Heel veel zaken zijn nu gewoon anders.”

Duurzame balans

“Ik heb de kern van duurzaamheid in de afgelopen jaren moeten leren en heb veel dingen gezien en meegemaakt, die achteraf helemaal niet duurzaam bleken. ‘Voorzie in je behoefte nu, zonder afbreuk te doen aan een ander of de nieuwe generatie’ is een lijfspreuk die ik heb geleerd van één van de inspirerende personen uit mijn carrière. Deze gedachte heeft mij geholpen een balans te vinden in onze producten. Deze maken we eenvoudig en duidelijk. Het is bewezen dat vastgoed als een belangrijk component van iemands vermogen wordt beschouwd. Veel mensen hebben de afgelopen jaren ervaring gekregen met vastgoed, door het kopen van hun eerste huis en eventueel meer vastgoed.

Straks worden de ESG-criteria (Environmental, Social en Governance) een verplichting voor alle grote bedrijven in de wereld, om duurzaamheid meetbaar te maken. Toen ik deze onderneming startte, hebben deze criteria mij in de juiste richting gestuurd om rekening te houden met zaken omtrent milieu, sociaal en bestuur. Mijn idee was dat veel instellingen qua omvang te groot waren om te veranderen. Wij hebben deze strategie vanaf de start ingezet, om later een groter bedrijf te hebben met een gezonde basis. Als vastgoedbedrijf zijn wij er trots op dat de betrokken partijen op het gebied van vastgoed de duurzaamste gebouwen van de wereld hebben opgeleverd, en dat nu ook voor ons portfolio doen.”