Neem een duik in de historie, Hartekamp Groep 70 jaar

Partnerbijdrage
Op zaterdag 9 september a.s. tijdens Open Monumentendag opent het landhuis haar deuren. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom op locatie de Hartekamp in Heemstede
Op zaterdag 9 september a.s. tijdens Open Monumentendag opent het landhuis haar deuren. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom op locatie de Hartekamp in Heemstede (Foto: Hartekamp Groep)

HEEMSTEDE - In Heemstede en omgeving spreekt het majestueuze landhuis tot de verbeelding. ‘Het witte paleisje’ was de bijnaam van deze bijzondere plek in vroeger tijden. Er was zelfs een tijdje een dierentuin op het terrein met tijgers, wilde honden, apen, Indische herten, Afrikaanse zwijnen en exotische vogels. 

Sinds 1953 is het landhuis en het omliggende park in gebruik als zorginstelling. In dat jaar kochten de broeders Penitenten de Hartekamp voor 330.000 gulden om hier een ‘gesticht voor mannelijke zwakzinnigen’ te beginnen. Er woonden toen 62 mannelijke cliënten in het hoofdgebouw onder toeziend oog van acht broeders.

Tegenwoordig is het landgoed een van de hoofdvestigingen van de Hartekamp Groep. De Hartekamp Groep ondersteunt mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking van alle leeftijden in elke levensfase en in elke leefsituatie. Ruimte om te proberen in een veilige omgeving is daarbij van groot belang. Zo kunnen cliënten leren, werken, wonen en ontspannen, zoals zij dat zelf voor ogen hebben.

Met een breed palet aan dienstverlening is werken bij de Hartelamp Groep veelzijdig: van kinderdagcentra en naschoolse opvang tot werk- en dagbesteding. Van woon- en werkvormen tot specialistische zorgvormen. Wat hierbij telt is een glimlach op het gezicht van een cliënt. Daar zetten een kleine 2000 medewerkers en ruim 600 vrijwilligers zich iedere dag voor in. Vandaag, morgen en elke dag daarna. Elke dag zo goed mogelijk.

Kom ontdekken en ervaren

Op zaterdag 9 september a.s. tijdens Open Monumentendag opent het landhuis haar deuren. Van 10.00 uur tot 16.00 uur is iedereen welkom op locatie de Hartekamp in Heemstede. Dit jaar heeft de Open Monumentendag een extra feestelijk tintje omdat de Hartekamp Groep 70 jaar bestaat.

Dwaal door de Spiegelzaal en de Gouden Zaal waar ooit ook Keizer Wilhelm II en Linnaeus hebben rondgelopen. Maak daarna een wandeling door het park. Verder is het mogelijk om mee te gaan met een van de rondleidingen onder leiding van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. Daarnaast zijn er kraampjes waar cliënten van verschillende dagbestedingen hun zelfgemaakte artikelen verkopen.

De inwendige mens wordt natuurlijk niet vergeten. In de Orangerie en bij ‘het theehuisje’ zijn drankjes en hapjes te koop. Boerderij de Hartekamp is, zoals elke zaterdag, open om dieren te zien en te aaien, een spelletje te doen of te knutselen. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen in een brandweerauto die op het terrein aanwezig is.

Tijdens een speciale foto-expositie ’70 jaar Hartekamp Groep in vogelvlucht’ en een slideshow worden bezoekers meegenomen door de geschiedenis van de Hartekamp Groep. Altijd al willen weten waarom prinses Margriet de Hartekamp bezocht en waar de twee stenen honden gebleven zijn die over het landhuis waakten? Kom dan langs, bezoekers zullen in stijl worden verwelkomd.